Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Каракачанов: По темата за отбраната не трябва да се говори с популизъм

Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2017 г.

Каракачанов: По темата за отбраната не трябва да се говори с популизъм

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Парламентът одобри годишния доклад за състоянието на въоръжените сили у нас след дебат, продължил повече от два часа. Той беше подкрепен от 94 народни представители, 28 гласуваха "против", а 24-ма се въздържаха, предава БНР.

Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че по темата с отбраната не трябва да се говори с популизъм, тъй като в документа има достатъчно критични бележки и той отразява реалното състояние на нашата отбранителна способност. 

"Докладът е достатъчно критичен, достатъчно неприятен, дори аз да го чета. Това е истината. Тя трябва да се знае и аз очаквах разумни предложения какво да променим в следващите години, без значение дали ние сме на власт, или вие ще дойдете на власт. Крайно време е по теми като армия, национална сигурност, полиция, да имаме една константна политика, която без значение дали са леви, десни, пембени, оранжеви и така нататък, да върви в една посока. Така се прави държавност, така се изгражда институция", каза министърът.

БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година, защото е нереалистичен и формален.

Още по темата

"Армията ни е в незавидна позиция", коментира депутатът от БСП Славчо Велков и даде за пример изминалите шест месеца, през които армията е изгубила при нещастни случаи две бойни машини и трима елитни пилоти.

"Погледнете недокомплектите – десетки проценти. Някъде около 30, някъде над 30. Говорим, че имаме много добре подготвена бригада за специални операции – 68-ма бригада. Вярно е, така е, но тя е въздушнопреносима. Някой тук в тази зала може ли да ми каже с какво ще ги пренесем по въздух?", попита той.

Ген. Симеон Симеонов от ДПС добави, че проблемите с личния състав се задълбочават. "Въпреки усилията за набиране на нов личен състав за попълване на некомплекта от 20%, същият продължава да се задълбочава. Българските въоръжени сили са силно затруднени и с повишен риск изпълняват задачите си по мисии, произтичащи от конституционните им задължения”, каза той.


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили