Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Каракачанов предлага и сезонните работници да бъдат включени в мярката 60/40

Той настоява и за спиране на вноса на плодове и зеленчуци, докато сме в „сезон“ на български такива

Каракачанов предлага и сезонните работници да бъдат включени в мярката 60/40

Снимка: БГНЕС

Военният министър и вицепремиер по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов предлага и сезонните работници в земеделието да бъдат включени в мярката 60/40. По-конкретно той поиска министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката в помощ на малкия и средния бизнес, като тя изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

Това става ясно от внесените от Каракачанов в Министерски съвет предложения за спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор.

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и др., и със специалния принос на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев, уточняват от Министерство на отбраната (МО). 

Още по темата

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски. Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Министърът на отбраната предлага също водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Сред предложенията е Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Преминаването през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби, настоява Каракачанов.

Каракачанов иска Министерският съвет да задължи министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население, в условията на обявената пандемия от COVID 19, обясняват от МО.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Защо да не покажа акта за собственост на къщата ми във вилната зона!Сега трябва да проветря, да сменя абсорбаторите за влага, и да изкося тревата. А зеленчуците?

Още от Икономика и политика
Пламен Николов: Смятам да прелея бизнес опита си и в политиката