IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Държавата купува "Дунарит", за да защити 5 хил. работни места*

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие

13:53 | 30.08.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата ще изкупи русенския оръжеен завод „Дунарит”, за да защити 5 хил. работни места в региона. Това каза по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Около 5 хил. души ще пострадат, ако спре работа военният завод в Русе - работниците и техните семейства, посочи министърът. 

Преди дни Караниколов обяви, че държавата ще направи опит да придобие основен дял от завода, за да го спаси.

По думите му проблемът на дружеството е, че няма легитимни собственици, заради което ще му бъде отнет лицензът. Директорите са подали оставки, но са с обвинения и не може да бъдат освободени, уточни министърът. Той заяви, че не знае за какво са обвинени, и напомни, че проблемите на завода са свързани с фалита на КТБ.

Дружеството е с годишна печалба от 24 млн. лева, но има изискуеми кредити за 67 млн. лв., които държавата е изкупила, за да запази работните места, поясни Караниколов.

По думите му предприятието е от стратегическо значение като част от военно-промишления комплекс. "В този бизнес няма вакуум, ако един ден не работи, конкуренцията ще влезе на пазара", каза Караниколов.

Той отрече да става дума за национализация, защото и частни фирми ще мога да участват в процедурата за придобиване на завода, но даде да се разбере, че те трудно ще се преборят с държавата.

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие.

След придобиването на "Дунарит" ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни. Такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов на днешното правителствено заседание*, съобщи пресслужбата на кабинета по-късно през деня.

В началото на месеца стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който впоследствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Доказани "законотворци" са тези които сътвориха цитирания чл. 97 с който се ИЗМЕНЯ не само Закона за държавния бюджет на България за 2014, но и които вкараха ново СЪДЪРЖАНИЕ В ПОНЯТИЕТО ФИСК. За крупиета , и треторазрядни данъчни служители "законотворци" ФИСКА е каца която се пълни от нас, а се изпразва от ВАС за каквото ви дойде на ум. БИЛО ТО ЗА СПАСЯВАНЕ НА УМИШЛЕНО ФАЛИРАНИ БАНКИ, БИЛО ТО ЗА ПОВТОРНО ПЛАЩАНЕ НА НОВИТЕ КРЕДИТОРИ НА АКТИВИТЕ ИМ какъвто е случаят при Дунарит.Разбира се, че нито на ДАНЧО , нито на МЕНДА им пука къде отиват парите от ФИСКА. Други пък като теб и въпросната "data" се забавляват.Да се забавляваш когато държавата ти се топи като сняг на августовско слънце не е най разумното нещо. Потънали в "забавление" дори не забелязвате как ЧЕРНОМОРИЕТО ни се превръща в един нов етнически район. За "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" с административен център ОДРИН да не говорим. От 9 милиона вече сме 5 от които един са РИМЛЯНИ!Те ли ще те хранят? ТЕ ЛИ ЩЕ ПЪЛНЯТ ФИСКА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ДО 11Може би не живееш в тази държава и неплащаш данъци. Затова се забавляваш. НО ЗАБАВАТА ТИ ЩЕ СВЪРШИ МНОГО СКОРО!!Когато и последния българин затвори вратата на ТЕРМИНАЛ ДВЕ, ще се гледате забавно с чакащите ПОМОЩИ роми и ПЕНСИОНЕРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
по 17ДВЕСТАТА МИЛИОНА ЕВРА КОИТО ХОРАТА НА ЦАЦАРОВ ОТКРИХА В ЧУВАЛИ МОЖЕХА ДА ПОСЛУЖАТ КАТО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ.НО ИСКРОВ НЕ ГИ ХАРЕСА. ТЕЗИ ЗАКОНИ РАЗБИРА СЕ НЕ ВАЖАХА ЗА БАНКАТА НА ЦЕКО И ЙВАЙЛО. ТАЗИ БАНКА НЕ БЕ ПРЕДВИДЕНА ЗА РАЗФАСОВАНЕ. ЦЕЦО И ИВАЙЛО СИ ПОЛУЧИХА ФИНАНСИРАНЕТО И БЕЗ ДА ИМА ЗАКОН ЗА ПРОМЯНА НА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА 2014 ГОДИНА.Дори получиха парите не като заем , а като ДЕПОЗИТ.Но правилата и законите в България се променят и създават според ИНТЕРЕСА на една група хора, които превърнаха ДЪРЖАВАТА В НАРОДНА БАНКА, пардон в ЧАСТНА ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 6 години
СТРАННОТО В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА КАРАНИКОЛОВ КОЙТО Е ЧОВЕКА НА ПЕЕВСКИ Е ТОВА, че са платени едни 67 мил. лв. на КРЕДИТОРА на Дунарит г-н Миролио, без да се уточнява какво е придобила срещу това плащане ДЪРЖАВАТА - заложени АКТИВИ или АКЦИИ на "НЕЛЕГИТИМНИТЕ" за министъра собственици. ВЪЗНИКВА ВЪПРОСА: ще се впише ли сега като КРЕДИТОР на Дунарит МИНИСТЕРСТВОТО на ФИНАНСИТЕ извършило това плащане, или в ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ЩЕ ПРОДЪЛЖЯВА ДА СЕ ОТРАЗЯВА ИМЕТО НА ФИРМАТА НА МИРОЛИО?!ВСЪШНОСТ ОТ КОЕ МИНИСТЕРСТВО ИЗЧЕЗНАХА ТЕЗИ МИЛИОНИ - от това на ФИНАНСИТЕ или от това на ИКОНОМИКАТА. НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ДВАМА МИНИСТРИ НАРУШАВА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА 2017 ГОДИНА!!КОЙ ГО ПРАВИ - Караниколов или Горанов?!Някой от тях е за съд! Няма ли утре същите тези "НЕЛЕГИТИМНИ СОБСТВЕНИЦИ да оспорят действията на БОРИСОВ и да ни натресат ТРЕТО ПОРЕДНО ПЛАЩАНЕ НА ДУНАРИТ!!Защо не! Кой щеги спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 6 години
просто се забавлявам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 6 години
(2) При възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система, Българската народна банка може да предоставя кредити в левове на платежоспособна банка за срок не по-дълъг от 3 месеца, ако те са напълно обезпечени със залог на злато, чуждестранна валута или други подобни бързо ликвидни активи. Условията и редът за отпускане на тези кредити, както и критериите за установяване наличието на ликвиден риск се определят с наредба на Българската народна банка.Можеш ли да споделиш какво първокласно обезпечение е предоставил Ц.В. при искането си на рефинансиране ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
Антон, не влизай в обувките на този доказан *** и де. бил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 6 години
Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.Чл. 97. Министерският съвет може да предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките заеми от централния бюджет в общ размер до 2,0 млрд. лв., обезпечени с активи на фонда, включително и с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
до 11ЧУДЕСНО ЦИТИРАШ ТОЗИ ЧЛЕН 33 ОТ ЗАКОНА ЗА БНБ!!Сега отговори ЗАЩО БНБ ОТКАЗА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ , да предостави тези бързоликвидни средства чиято нужда се появи не от друго , а от поведението на един ГЛАВЕН ПРОКУРОР държащ се като слон в стъкларски магазин!Нали не си забравила, че ВЕСТНИЦИТЕ НА ПЕЕВСКИ бяха предварително информирани за предстоящите ПРОКУРОРСКИ АКЦИИ касаещи Цветан Василев и влизането на БАРЕТИТЕ във фирмите му собственици на КТБ!!Може би няма да възразиш против съждението, че УМИШЛЕНИЯ ФАЛИТ на КТБ бе организиран от Пеевски и приятеля му Цацаров!Всъшност кой стана собственик на ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ АКТИВИ на КТБ след фалита на банката. Случаят с Дунарит, с Виваком, с Петрол, Мултиплекси, Булгартабак ПОКАЗВАТ КОИ СА ОБЛАЖИЛИТЕ СЕ СОБСТВЕНИЦИ!!ЗНАЕШ ГИ НАЛИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ДО 9НЕ СТАВАЙ СМЕШНА!Ако веднъж си прочела ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ще констатираш, че в него няма перо в което да е предвидено отделяне на средства нито за БАНКИ , нито пък за създадените от тях ФОНДОВЕ ЗА ГАРТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ. Подобно на ДАНЧО МЕНТАТА твърдиш, че от тази операция извършена с ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ сме на печалба и не би било лошо да я повторим с някоя друга банка!Звучи не само тъпо , но и обидно!ПОВТАРЯМ ТИ:Не бъркай ЗАКОНА ЗА БНБ, със ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА!!В тези два закона са посочени не само КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ, но и техните задължения!!Попитай СЛЪНЦЕТО БОРИСОВ защо встъпи в задълженията на БНБ при положение, че решаването на казуса КТБ не е в неговата компетенция.!!Казуса трябваше да го решава ИСКРОВ и институцията му на която правата и задълженията са точно разписани в ЗАКОНА за БНБ!!РАЗГРБВАНЕТО НА АКТИВИТЕ НА КТБ ПРОДЪЛЖАВА И ДУНАРИТ Е ХРИСТОМАТИЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още