Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Караниколов: Държавните бензиностанции няма да се изграждат с пари от бюджета

Без мярката "60/40" безработицата щеше да е 18%, коментира министърът на икономиката

Караниколов: Държавните бензиностанции няма да се изграждат с пари от бюджета

Снимка: БГНЕС

Държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет. „Държавна петролна компания“ ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит“. Това каза по БНР в предаването "Неделя 150" министърът на икономиката Емил Караниколов по повод предложението за държавна петролна компания.

"Създаваме държавно предприятие по смисъла на търговския закон, това не е търговско дружество. То ще има бюджет от държавата по отношение на задачите, които досега държавният резерв имаше по управление на тези обекти, където се съхранява гориво“, посочи министърът.

Той обясни, че обектите досега не са били допустими на свободния пазар за участници, тъй като не са се водели данъчни складове. „С освобождаването на тези обекти и възможността да влязат повече участници, считаме, че ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво“, каза Караниколов. 

Още по темата

„Държавата и към момента има бюджет, който само ще бъде прехвърлен", обясни министърът и добави, че държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет.

Емил Караниколов уточни, че изграждането на бензиностанциите ще бъде напред във времето. Ще започнем поетапно след анализ къде трябва да има бензиностанции и инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

Караниколов беше категоричен, че със 100 бензиностанции държавата не може да бъде монополист на пазара на горива.

Мярката "60/40" запазва работни места

"Голяма част от секторите в икономиката не спряха, работната сила е в кондиция. Мярката "60/40" запазва около 240 000 работни места", отчете министър Караниколов и акцентира, че прогнозната безработица е била около 8%, което според него означава, че без мярката за запазване на заетостта сега безработицата в страната би била около 18%. 

Нови инвестиции

Министърът на икономиката коментира, че България има потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия. "От началото на 2020 година са сключени споразумения за сертификати за 220 млн. лева. Това са инвестиции въпреки пандемията", посочи той.

По думите на Караниколов най-трудно ще бъде на тези бизнеси, които трябва да изградят отново доверието между тях и клиентите им - хотели, ресторанти, фитнеси, конференции, авиопревозвачи. "За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка с намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции".

9% ДДС за ресторантьорите е временна мярка

Още по темата
Според министър Караниколов промени в данъчните закони трябва да се правят след много сериозни анализи, но "ние сме в извънредна ситуация. Секторът на ресторантьорите беше абсолютно затворен. В него се изхранват около 300 хиляди души. Тази временна мярка е жизнено важна за сектора. Това ще ни даде анализ дали една такава мярка е важна и дали да бъде приета и за други сектори. Това е временна мярка, за да се спаси един сектор". 

Темата за ДДС се отваря, когато предстоят избори, коментира още министърът на икономиката. 

Парите от Европа

"Европейските средства, които се предоставят на държавите членки, имат особен мониторинг на контрол. Има европейски прокурор, който ще отговаря за измама при тези средства. Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции. И тук не е само Зелената сделка, а и намаляване на връзките на доставки.

Още по темата

Нещо, което европейският бизнес със сигурност ще направи, а България ще има своята възможност", заяви икономическият министър. 

Бизнесът иска да работи в правова държава

"Бизнесът иска и държи да работи в една правова държава. От тази гледна точка, всички действия на правораздавателните органи, които ще доведат до това българската икономика да работи по-добре, не би трябвало да са проблем нито за бизнеса, нито за обществото". Така министърът на икономиката коментира акциите на прокуратурата и арестите на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и зам.-министъра на екологията Красимир Живков.

Във връзка с предадените от ДАНС на прокуратурата първите 14 проверени приватизационни сделки, Караниколов изказа очакване в тези досиета да има "интересни параметри, продажби на занижени цени, поемане на много ангажименти, така че да нямаш конкурент в процедурата, после неизпълнение на тези ангажименти, освобождаване от тези ангажименти без правно основание. Ще видим едни действия, които не са били толкова благоприятни за българската икономика", коментира Караниколов.

"Прогнозите са, че още през 2021 година България ще възстанови почти това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме добри резултати, дори по-добри от първите три месеца на 2019-а година", коментира Караниколов. И припомни, че основни приоритети на управляващите при обявяването на извънредното положение в страната е било на първо място здравето на хората, а на второ - да не се затварят всички сектори от икономиката.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел