Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Караниколов: Големите проекти с Китай трябва да са по правилата и условията на ЕС

Един от най-силните туристически козове на страната ни пред китайските туристи е биотуризмът, каза министърът на икономиката

Караниколов: Големите проекти с Китай трябва да са по правилата и условията на ЕС

Снимка: БТА

България ще бъде гарант за спазването на всички правила на Европейския съюз при проектите с Китай. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по БНТ. По думите му наскоро приключилата среща във формат 16+1 е особено важна за страната ни с признанието от страна на Китай, че България и страните от Централна и Източна Европа са стратегически партньор.

Големите проекти с Китай трябва да са по правилата и условията на ЕС, подчерта Емил Караниколов. Инвестициите на Китай в Западна Европа са по-големи от тези в Източна и Централна Европа, допълни той.

По думите му България ще бъде гарант за спазване на европейските правила, което е голямо признание за страната ни.

Министърът на икономиката отбеляза, че стокообменът между България и Китай в момента възлиза на 4 млрд. лв. 

Най-важното за мен е политическият сигнал на Китай, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс за България и района, каза министър на икономиката. 

Още по темата

Относно износа на български тютюн за Китай Караниколов каза, че става дума за 10 хиляди тона сушен български тютюн. По думите му предстои китайски представители да уточнят сортовете на тютюна, който ще изнасят от България. Според него оттук нататък зависи от българските производители да предложат качествен продукт.

Най-важното е, че за първи път осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. Обръщам се към производителите, че оттук нататък всичко зависи от нас, от качеството. Аз съм сигурен, че ние ще се справим добре, посочи министърът.

Обсъдените теми на форума „16+1“ са инфраструктура, пътна инфраструктура, енергетика и туризъм, напомни Емил Караниколов. По думите му предстоят преговори с китайски компании в индустрията, а преговори ще протичат и за туризма и земеделието.

За него един от най-силните туристически козове на страната ни пред китайските туристи е биотуризмът.

„Китай не познава България“, отбеляза Емил Караниколов, като допълни, че китайските туристи търсят биотуризъм, а не морски. Те ще търсят качество на услугата, изтъкна той.

По отношение на АЕЦ „Белене“ ще се търси китайски инвеститор, както и голям европейски партньор с китайско посредничество, заяви Караниколов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ГЕРБ внесе в НС законопроект за връщане на стария праг на преференцията