Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Караниколов: Инвеститорите се завръщат в България

Ще има възможност, след като бъдат ремонтирани язовирите, по заявка на общините отново да им бъдат върнати, каза министърът на икономиката

Караниколов: Инвеститорите се завръщат в България

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите се завръщат в България и страната отново е атрактивна за чужди вложения. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по БНТ. 

Той коментира, че е налице сериозен ръст на чуждите инвестиции, като го обясни със засиления интерес на инвеститорите заради политическата стабилност у нас.

Караниколов изброи някои от възможните бъдещи инвестиции – от Австрия за около 500 млн. евро, от Саудитска Арабия, чиито представители наскоро приключиха бизнес визитата си у нас, от Катар вече има конкретни запитвания за инвестиции в инфраструктура. Има изключително сериозен инвеститорски интерес към България, обобщи министърът.

Икономическият растеж е балансиран, каза още той. За всяка следваща година ще е около 3,7-4%. За тази година ще гоним 3,7% ръст на икономиката, може да постигнем и повече, прогнозира Караниколов. 

Още по темата

Според него в момента пред икономиката ни има два основни въпроса - дигитализацията и работната сила. Науката, образованието и дигитализацията в момента са най-важните неща за българската икономика, каза Караниколов.

Той коментира и темата за опасните язовири в страната. Емил Караниколов обяви, че към момента 131 язовира са квалифицирани като опасни. Не са от големите стратегически, но не са и малки, има и големи язовири сред тях, посочи той.

Министърът изтъкна, че към днешна дата обстановката е спокойна, няма язовири, които да са пред тежко аварийно състояние, но за опасните трябва незабавно да бъдат предприети действия.

Той напомни, че преди две години контролът върху състоянието на язовирите и язовирните стени бе прехвърлен върху Държавна агенция по метрологичен и технически надзор. Те, разбира се, отговарят само за контрола - отиват, проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания.

По думите му преди две години не е бил ясен броят на язовирите в България, а сега се знае, може да се каже и кои от тях могат да се квалифицират като опасни.

Вчера междуведомствената работната група излезе с предложения за промени в Закона за водите във връзка с безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. С предложенията се въвежда категоризация на язовирите, урежда се и собствеността им. Дава се срок на общините от три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата.

Това обаче не означава автоматично прехвърляне на собствеността, поясни икономическият министър. Ще се иска решение на кмета, на общинския съвет, прехвърляне като дарение, обясни процедурата Караниколов и допълни, че процедурата за някои от язовирите ще отнеме доста време.

Ще има възможност, след като бъдат ремонтирани язовирите, по заявка на общините те отново да им бъдат върнати.

Караниколов обясни, че единият вид категоризация ще е за видове язовири, обеми, големина, водно огледало, а другата категоризация ще бъде по опасност.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
993
преди 3 години
Няма профилна снимка
Завръщат се в мокрите му сънища на тоя *** Караниколов ;-)
1
 
6
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Инвеститорите бягат през глава от тази страна! Продължават да ни поднасят неверни неща, като си мислят, че всички българи са шарани и ще се хващаме лесно на всяка въдица. Няма да стане.

Още от Икономика и политика
Защо Варна става пример за интелигентен туризъм?