Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Караниколов: Налице е засилен инвестиционен интерес към България

Трябва да се намери решение по процедура Аd hoc, за да се търси голям стратегически инвеститор, каза министърът на икономиката

Караниколов: Налице е засилен инвестиционен интерес към България

Снимка: Pixabay

Няма спад на инвестиционната активност към България, а е налице засилен инвестиционен интерес. Това каза в рамките на днешния парламентарен контрол министърът на икономиката Емил Караниколов. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев относно рекордно ниските чуждестранни инвестиции в България.

Гечев подкрепи с данни на БНБ констатацията си, като посочи, че за периода 2010-2017 година чуждестранните инвестиции в България са намалели почти десет пъти. При влизането ни в ЕС те са били близо 18 млрд. лева, или 27% от БВП, а миналата година е отчетено най-ниското дъно на този тренд – 1,86 млрд. лева, или под 2% от БВП. През 2018 г. този показател се влошава с нарастващи темпове – за първото шестмесечие на тази година ПЧИ са едва 50 на сто от равнището си през същия период на 2017 година.

Депутатът попита каква е визията на правителството за стимулиране на ПЧИ, предвижда ли се стимулиране на вътрешните инвестиции като компенсация за драматичното свиване на чуждите вложения у нас, има ли конкретни предложения за създаване на по-благоприятни условия за чуждите инвеститори.

Караниколов отговори, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за 2017 година по данни на БНБ са 1,38 млрд. евро нето, или с 386,3 евро лева повече от предходната година. Той посочи, че за периода 2010-2017 година потокът на ПЧИ е средно 1,2 млрд. евро годишно и тази тенденция е стабилна въпреки спада от 2014 г. и последващия рязък скок през 2015 г. 

Още по темата

Като дял от БВП преките чуждестранни инвестиции отчитат ръст до 3,7% от БВП през 2017 г. Очакванията на финансовото министерство за следващите две години са те да запазят средногодишното равнище от 3,5% от БВП, каза икономическият министър.

Правителството продължава да търси предложения за намиране на стратегически инвеститор в българската икономика. Трябва да се намери решение по Закона за насърчаване на инвестициите по т. нар. процедура Аd hoc, за да се търси голям стратегически инвеститор, каза министърът.

Емил Караниколов припомни, че Министерството на икономиката е намалило таксите и документите, които се изискват от бизнеса и от гражданите. Облекчени са процедурите за предоставяне на административните актове. Освен това икономическото ведомство инвестира в инфраструктура и производствени халета, които инвеститорите да ползват.

От началото на 2018 г. досега общо предвидените инвестиции възлизат на 738 млн. лева и се очаква разкриване на 1631 работни места, каза още Караниколов. Той посочи, че за 2017 г. са били получени 31 сертификата, които възлизат на 311 млн. лв. и са се разкрили 5848 работни места.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
преди 5 месеца
даже няма и да чета статията, омръзна ми от хвалби и глупости
1
 
14
 
2
преди 5 месеца
Проявен интерес не означава реални инвестиции Чуждите инвеститори идват проучват интересуват се и като видят че България е страна без правила си заминават Всички данни показват че със всяка година чуждите преки инвестиции намаляват този министър иска да ни убеди че е обратно -увеличават се
2
 
11
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Имало засилен интерес, при положение, че почти всички инвеститори набиха камшика. Прави ли ви впечатление, че в медиите ни заливат с неверни неща, манипулиращи народа. Където е необходимо занижават или пък се завишават данните за състоянието на държавата, като почти всичко е само лъжа. Правят го това, за да може да се задържи на власт едно правителство, което е поставено от чужди служби и държави и обслужва само и единствено чужди интереси. Крайният резултат от това национално предателство и слугинаж на една група престъпници, които бяха набутани във властта с външна помощ, така или иначе ще излезе наяве и той ще е катастрофален за България и българската нация.

Още от Икономика и политика
КЗК глоби фирма на „Фантастико“ за заблуждаваща реклама