Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кариерното развитие и повишението са най-ценни за служителите

Пътуващите на голямо разстояние до работното място са по-склонни да търсят работа по-близо до дома, отчита проучване

Кариерното развитие и повишението са най-ценни за служителите

Снимка: Pixabay

Основната причина за смяна на работата е липсата на яснота за кариерното развитие и възможността за повишение. Това е извод от проучване на Adecco Group сред 400 специалисти в областта на човешките ресурси от всички отрасли.

Анализът очертава тенденциите на работния пазар в Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Според него бързите обществени промени тласкат търсенето на хора с по-високи способности за адаптация и непрекъснато обучение. 

Въпреки междукултурните различия в тези региони, анализът установява и доста общи характеристики.

Първата от тях е, че основната причина служителят да смени работата си е липсата на яснота за кариерното му развитие и възможността за повишение. Това прозрение оспорва схващането, че служителите напускат компании поради лошите взаимоотношения с мениджърите. 

Още по темата

Друга важна причина, посочена в проучването, е времето, отделено за ежедневно пътуване до работното място. Служителите, които пътуват на голямо разстояние до работното място, са по-склонни да търсят работа по-близо до дома.

Анализът разглежда и допълнителните стимули (извън заплата), които са от съществено значение за промяна на работното място. Паричните стимули като бонусите, са сред най-атрактивните предимства на работодателите. След тях се нареждат допълнителната медицинска застраховка и непрекъснато повишаване на квалификацията в компанията.

Анализът показва, че най-големите разминавания между уменията, необходими на пазара на труда, и наученото от престоя в университета, са в областта на инженерните, ИТ специалности и телекомуникации, както и в сферата на управлението на човешките ресурси. Това несъответствие в техническите индустрии ще продължи да се увеличава с развитието на технологиите.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.