IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карта на българската индустрия представя възможностите на предприятията

Проектът си поставя за цел да популяризира индустриалната кариера

15:28 | 06.04.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: industria.bg</em></p>

Източник: industria.bg

750 големи предприятия и техните дейности са представени в карта, която може да бъде разгледана на сайта industria.bg.  В тези компании работят около 225 хил. души, а оборотът им е 38 млрд. лв. за 2015 г.
Създатели на проекта са JobTiger, съвместно с общините Пловдив и Габрово, Клъстер Тракия икономическа зона и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Проектът си поставя за цел да популяризира индустриалната кариера сред търсещите работа. Той дава информация и за над 400 техникума и професионални гимназии и 51 висши учебни заведения и университети.

Управителят на JobTiger Светлозар Петров представи резултатите от кампанията на Тракия икономическа зона да привлече в региона на Пловдив хора от други градове с висока безработица, които да заработят в индустрията. След като организираните „Информационни дни на кариерата“ са били посетени от близо 1000 души, с 250 се провеждат интервюта за работа, а някои вече са се преместили със семействата си в Пловдив.

Искаме хората да осъзнаят, че имат възможности за достоен труд и достойна кариера, коментира той.

Над 70 хил. души са заети в в производството в Пловдив и региона, каза зам.-кметът Стефан Стоянов. Безработицата в града е 3 на сто, а в региона под 6%. В Пловдив вече има една паралелка за дуално образование, а за следващата учебна година ще бъдат открити седем.

Чавдар Каменов, оперативен мениджър на Сенсата Технолоджис България, коментира, че компанията вече има над 3000 служители в Пловдив, Ботевград, София, като е инвестирала над 100 млн. лв. в новия си завод в Пловдив и в тестова лаборатория в София – най-голямата в световен мащаб в рамките на компанията.

Той отчете, че голямо предизвикателство е набирането на добре подготвени кадри – процесни инженери, инженери качество, дизайн инженери, специалисти обслужване на клиенти.

Липсата на кадри ще се превърне в риск номер едно за българските фирми, предупреди Александър Панев от "Метал Технолоджи Груп".

Представителите на бизнеса заявиха, че очакват от държавата да започне да води статистика какви какви кадри се търсят по индустрия и региони, както и да облекчи режима за привличане на служители от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
аз лично бих предпочел да си произвеждаме гадните Чавдари, а не да купуаме турските такива, но нейсе нали така е "демократично" и ние прай бокллуции .... после що неаме ЕДИН ден от '89 население на плюс ама ЕДИН ден неаме еми нема и да иаме ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
добре че беха произвидствата на наше бокклужжи *** всеки да има апартамент че са с "качественото" производство на заолата дори и от хилка леа не мое си купиш апартамент посмъртно на лихва 6% или "преференциална" на 4% ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
не не не, напи не бъркай умишления фалит на наща държава с падането на СИВ, също и не знам "бокллуците" в тежката и химическата индустрия кои са по-убави и кои - нье. Тва да не ти е шоколад бе ?!.... :)) Аааа да и за "неконкурентни" съм чувал да, да НО в Полша, Чехисловакия и Унгария не всичко беше унищожено както у нас .... :)) да не би АЕЦа да е "***" ?!? ама ползваш ток от него нали ?!?.... но кака ти Куневица го затвори добре *** остана един блок на доизживяване, *** щехме се озъбиме съвсем, т.е. вие щот аз реших че наща демокрация ми идва малко в повече и предпочитам да ме експлоатират в НеНатовска държава с Комунистически данъци от 48% и кредити за 1.2% щот и ние имахме тия неща кат праехме "***" дааам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Longin
преди 7 години
"а само допреди 30г. бяха 3500 предприятия за разлика от са"и фалираха - като падна СИВ и никой не им щеше *** (90% от прозводството)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още