IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картелно споразумение на пазара на горива е трудно за доказване

Ако млекопроизводителите имат данни за картел, нека ги представят, призова говорителят на КЗК Марио Гаврилов

10:08 | 11.03.16 г.
Картелно споразумение на пазара на горива е трудно за доказване

Изключително трудно се доказва картелно споразумение на пазара на горивата, призна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той изтъкна, че Комисията вярва, че ще си свърши почтено работата.

Гаврилов каза, че най-лесният вариант за КЗК е „да има черно на бяло писмен документ с цени”, което не се случва, макар че в практиката на антимонополното ведомството преди години имало такъв случай с определени цени на стоки от браншова организация. 

„Очевидно е, че това няма как да се случва, фирмите напреднаха много в действията си, обичайно подобни договорки се случват на четири очи и тяхното доказване в съда е изключително трудно”, обясни Гаврилов.

За да обяви, че има картел на даден пазар, КЗК със сигурност трябва да докаже своите съмнения на база информацията, с която разполага, и после да ги докаже в съда. Гаврилов отказа да коментира в какви срокове Комисията ще събере доказателствата, както и да даде повече информация за тактиката и методите, по които ги събира.

Ако млекопроизводителите имат данни за картел, да дойдат в КЗК да ги представят, призова Гаврилов по повод информацията монопол и на този пазар. Той напомни, че ако гражданите сами не защитават правата си, „дори на всеки ъгъл да има КЗК, нищо няма да се случи”.

Изначално пазарът на мляко е много силно деформиран и това е характерно не само за България, а за цяла Европа – има много производители и малко преработватели, което поставя последните в по-силна позиция, посочи той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още