IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kathimerini: НАТО разполага 3000 военни в България и Румъния

Силите ще бъдат разгърнати от гръцкото пристанище Александруполис, твърди медията

10:24 | 15.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: НАТО</em></p>

Снимка: НАТО

Съединените щати ще използват Александруполис като сборен пункт за около 3000 души персонал и оборудване на НАТО, които ще бъдат разположени в съседната на Украйна България и Румъния. Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис, твърди гръцкият всекидневник Kathimerini.

България и Румъния имат черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в конфликта в Украйна.

Още през миналата седмица по време на посещението си във Вилнюс, Литва, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отиде една стъпка по-далеч от това да се активират силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО в източния фланг. Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече военни на място, каза той. А в лицето на пристанището в Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция притежава ценен авангард както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие.

В понеделник пък стана ясно, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще пристигне на посещение в България тази седмица. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочиха от Пентагона, без да се съобщават повече подробности. Твърде вероятно е една от темите на разговорите да бъдат именно тези планове.

Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а нейните военновъздушни сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония, припомня Kathimirini.

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Искам и ракетен щит тип Iron Dome като на Израел. Така,че ракетите на съвецкия съюз да гърмят още във въздуха над тяхна територия. Ако няма ракетен щит да пращаме Копейкин и армията му дето мята знамена да ни пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Турция почти загуби войната с Гърция по времето на Ататюрк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
"Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО . . . " . . . А виж, ето това баш искам да го видя на живо! Гръцки войски извън Гърция, хем срещу Русия гиби . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Да не си играем на ши калки - направо 300 000! Турция ще додаде 270 000 без зор... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нека са 30 000 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още