IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с концесионера на мина "Оброчище" вече е в прокуратурата*

Главната инспекция по труда е подала жалба срещу дружеството "Евроманган" заради системния отказ от съдействие на контролните органи

10:12 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Главна инспекция по труда (ГИТ) е подала жалба в прокуратурата срещу представляващия дружеството "Евроманган" концесионер на мина "Оброчище" заради системния отказ от съдействие на контролните органи, съобщават от инспекцията.

Инспекцията по труда иска прокуратурата да установи дали има извършено престъпление по текст от Наказателния кодекс, който предвижда глоба за хора и организации, които пречат на органи на властта да изпълнят задълженията си, както и за неоказано съдействие на орган на властта след надлежна покана.

Прокуратурата е сезирана, след като в понеделник инспекторите по труда за пореден път не са били допуснати до мината и, в частност, до административната сграда, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за февруари, срокът за което е изтекъл в края на март. След съдействие от страна на полицията контролните органи са получили достъп до административната сграда, но там не е имало с кого да бъде осъществен контакт и от кого да бъдат изискани необходимите документи за проверката. 

По информация на Инспекцията възнагражденията на работниците и служителите за февруари не са изплатени, нито са осигурени ваучерите за храна. Около 16.00 часа представител на работодателя е информирал, че банковият превод е направен в ранния следобед, но към момента в Главна инспекция по труда не е предоставен документ за това.

Междувременно миньорите обявиха нов протест. Освен заради забавените възнаграждения те имат намерение да протестират и заради факта, че все още не са започнали преговорите за подписването на колективен трудов договор.

Служители на Инспекцията по труда са посетили предприятието вече няколко пъти като при всяко посещение е бил възпрепятстван достъпът им както до административната сграда, така и до самата мина. Възпрепятства се дори събирането на сведения от работещите, които са над земята, посочват от Инспекцията.

В рамките на проверките през март на работодателя са съставени 13 акта - 10 за забавени възнаграждения, един за неизплатени навреме ваучери за храна, един за неизпълнено предписание да бъде определено упълномощено лице за контакт с контролните органи и един за неоказано съдействие.

От инспекцията срещат огромни затруднения, за да връчат поканите, призовките и актовете на работодателя, с когото или не може да се осъществи контакт, или той отказва да ги приеме. В тази връзка е потърсено и съдействието на полицията за издирване на представляващия дружеството - концесионер на мината.

Днес отново гладна стачка обявиха 23 миньори* от рудник "Оброчище", които повече от денонощие са под земята, съобщи председателят на синдикалната структура на НС "Защита" Ивайло Тодоров. Те отказват да излязат, докато не се изпълнят исканията им за подписване на колективен трудов договор и фиксирана дата за изплащане на възнаграждения и ваучери за храна. Под земята миньорите имат само вода. Подкрепят ги останалите близо 160 миньори и служители, които протестират на портала на рудника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още