Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КBC: Спадът на българската икономика може да достигне 10%

Според песимистичен сценарий намалението на БВП може да бъде 12%, става ясно от доклад на белгийската група

КBC: Спадът на българската икономика може да достигне 10%

Снимка: Pixabay

Коронакризата дава множество човешки жертви, но тя вече започна сериозно да се отразява и на икономиката. И България няма да направи изключение. За тази година реалистичният сценарий предполага спад на брутния вътрешен продукт (БВП) у нас с 10%. Това е записано в доклад на белгийската банкова и застрахователна група КВС. Актуализацията е поискана от клиенти на компанията, а данните са публикувани в сайта на групата за икономически публикации.

От доклада се вижда, че според оптимистичния вариант икономиката на България ще отчете спад от 4%, а песимистичната прогноза е за намаление на БВП с 12%.

В този контекст е хубаво да припомним думите на финансовия министър Владислав Горанов от вчера, който обяви на брифинг в Министерски съвет, че за тази година най-песимистичният вариант е за спад на БПВ от 3% и именно на тази база е предложената актуализация на държавния бюджет, която предстои да одобрят депутатите. Според мотивите към актуализацията от фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на тази извънредна ситуация.

В доклада на KBC се посочва, че реалистичния спад за Германия за 2020 г. ще бъде 9%, песимистичният е за 11,5% намаление, а опимистичната прогноза е за редуциране на икономиката с 5,5%. Най-лоши са прогнозите за Испания и Италия – там намалението на произведените от икономиката стоки и услуги се очаква да намалеят с 16,5% (реалистичен сценарий). Общо за еврозоната се очаква спадът да е 11,3% при реалистичен сценарий, 14% при песимистичен и 6% при оптимистичен.

Конкретната методика, по която са направени изчисленията не е описана, посочва се само, че вероятността прогнозите да се сбъднат е 50% и са взети предвид най-новите данни за разпространението на Covid-19 и реакциите на отделните правителства.

От доклада се разбира още, че при най-лошите прогнози на икономиките ще им трябва минимум година и половина, за да се възстановят. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
lgl
преди 1 месец
Няма профилна снимка
10 % ще е оптимистичния вариант, ако положението започне да се нормализира след 1-ви май

Още от Икономика и политика
Цените в промишлеността през април паднаха с 4,3% за една година