Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЧСИ: Готови сме да събираме вземанията, дължими и към държавните институции

Акцентът в сектора трябва да се измества от принудителното към доброволното изпълнение, посочи новият председател на Съвета на КЧСИ

КЧСИ: Готови сме да събираме вземанията, дължими и към държавните институции

Снимка: Pixabay

Камарата на частните съдебни изпълнителени (КЧСИ) иска да увеличи публичните взискатели, които възлагат своите вземания за събиране на частните съдебни изпълнители, включвайки сред тях НАП, държавните институции, министерства, агенции и други. От камарата искат да събират и разходите в досъдебните производства и глобите на КАТ, става ясно от коментар на новоизбрания председател на съвета на КЧСИ Иван Хаджииванов в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

Още по темата

Според него включването на МВР към системата на ЧСИ е много важно за превенцията и ще има голям обществен интерес за събирането на глобите на рецивидистите с пътни нарушения.

По време на пандемията ЧСИ са ограничили публични продажби, извършване на описи, запори на банкови сметки в продължение на четири месеца, обяснява Хаджииванов и допълва, че заради извънредната ситуация е регистрирана най-слабата откъм резултати година за частното съдебно изпълнение.

За миналата година събраната сума от частни съдебни изпълнители е едва 655 млн. лева, от които 151 млн. лева в полза на граждани, които са 23% от всички дела. От издръжки сумата е 5 млн. лева, а от трудови спорове – 3 млн. лева.

Хаджииванов съобщи, че делата в полза на банки са вече под 10% от всички производства. „Зад тези числа стоят вземания от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по договори, обезщетения от пътно-транспортни произшествия, за тежки криминални престъпления и други, които са изключително важни за хората“, обясни председателят на КЧСИ.

Той потвърди, че Камарата като институция е застанала и зад въвеждането на абсолютната десетгодишна погасителна давност за дългове на физически лица.

„Нашата дейност е пряко свързана с икономиката на семействата, на общините и на държавата. Лицата, на които са присъдени вземания, искат да ги събират, защото имат право на това и парите им трябват. Забавянето на дейността ни ще се отрази на скоростта на излизане от кризата“, смята той.

Европейска практика

Според Хаджииванов безпрецедентната глобална ситуация, усложнена от разпространението на COVID-19, показва, че акцентът в сектора трябва да се измества от принудителното към доброволното изпълнение – още преди съдът да се е намесил.

Доброволно събиране на дългове от съдебен изпълнител и доброволни продажби са широко обсъждани и приети в европейските държави. Освен че това е в пъти по-евтино за длъжниците, този способ им позволява сами да контролират и решават проблемите си, като разсрочват задълженията.

„За съжаление, засега Народното събрание не припознава тази наша идея. Същевременно, трябва да се разширят възможностите на канторите за събиране на публични вземания. Има още много какво да се желае по този въпрос, като е налице дългогодишна политика на Камарата, която трябва да се продължи“, съветва Хаджииванов.

При възлагане събирането на частните съдебни изпълнители държавата не плаща нищо, а разходите се покриват накрая от длъжника, който не е платил задължението си към държавата.

Е-съдебно изпълнение

Хаджииванов отбеляза, че един от основните приоритети на новото ръководство на КЧСИ е да продължи процеса на електронизация на съдебното изпълнение.

Председателят на КЧСИ поясни, че заимстват от добрите практики на колегите си в Европейския съюз, като ползват информация по линия на Международния съюз на съдебните изпълнители. „Имаме предложения, които ако се приемат, биха имали позитивни за обществото ефекти“, убеден е той.

Хаджииванов съобщи, че платформата за електронните търгове е готова, но се очаква излизането на наредба, за да започнат работа с нея частните съдебни изпълнители. По думите му те вече имат електронен достъп до Регистъра на банковите сметки и сейфове на длъжниците.

„Системата “Реджикс”, в която се включихме, е начален успех, но не е достатъчен. Добре е да получаваме справки без такси, за да не товарим с разходите за тях страните по изпълнителното производство. Още нямаме обаче достъп до информацията за автомобилите на КАТ“, обясни частният съдебен изпълнител.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Точно вие ли, дето сте еталон за измамници и нарушители хахаха!М_рете от глад, парази_ти мръс_ни!

Още от Икономика и политика
Президентът свиква Народното събрание на 3 декември