IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЦМ прави сделката на годината

С инвестиция от 32 млн. лева бе възстановено производството на оловни и цинкови концентрати

08:45 | 17.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от приоритетите на КЦМ е намаляването на емисиите въглеродни газове. <em>Снимка: КЦМ</em></p>

Един от приоритетите на КЦМ е намаляването на емисиите въглеродни газове. Снимка: КЦМ

Инвестиционна сделка на стойност 32 млн. лева реализира групата на „КЦМ 2000” АД. Това е важен успех за компанията, защото се придобива собственост в най-голямата рудодобивна фирма за производство на оловни и цинкови концентрати.

Сделката се реализира от акционерна фирма „Върба-Батанци” в съучастие на КЦМ и „Минстрой холдинг”. Целта на тази покупка бе възстановяването на производството на оловни и цинкови концентрати. Идеята е до 2015-2016 година производството на местни концентрати да покрива до 35% от нуждите на металургията в страната.

От март тази година до днешна дата акционерната фирма инвестира солидни средства в рудодобива и обогатяването на руди.

„За 2013 година са предвидени още 4,2 млн. лева инвестиции”, съобщи изпълнителният директор на „КЦМ 2000” АД инж. Никола Добрев.

Следващото поле за инвестиции ще бъде модернизирането и разширението на производството на минното предприятие в Лъки. Там досега са инвестирани 8 млн. лева, а вложенията ще бъдат увеличени до 17,5 млн. лева.

Една от целите на акционерното дружество след 2013 година е развитието на разработки за дълбочинно извличане на всички ценни компоненти в суровините и производството на нови, редки химически елементи, имащи широко приложение в изграждането на системи за възобновяеми електрически източници и телекомуникациите.

Един от приоритетите на КЦМ е намаляването на емисиите въглеродни газове и оттам - преборване с проблема с климатичните проблеми.

От компанията предлагат да се намалят таксите за зелена енергия за големите предприятия в металургичния бранш в отделни производства. Те дадоха пример, че подобен компенсаторен механизъм е въведен в Германия и Австрия. Ако това не се случи, българските компании ще станат неконкурентоспособни и още от следващата година ще се наложи да съкращават работници. Заради такса „зелена енергия” през 2013 г. КЦМ ще плати с 4 млн. лева повече, а с нарастване на тези такси до 2020 г. ще се наложи да плащат 15 млн. лева повече.

„Ние искаме да се приложи този компенсаторен механизъм за няколко производства, които осигуряват 10 хиляди работни места. Другата алтернатива е - когато загубиш конкуренцията, веднага да ти заемат местото на пазара.”, каза още изпълнителният директор на КЦМ 2000 АД инж. Никола Добрев.

От януари новият главен директор на компанията ще бъде Румен Цонев, а Никола Добрев ще се занимава с въпросите на Надзорния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още