IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР е готова с новите правила за търговия с електроенергия

Промените са необходими за старта на енергийната борса

12:01 | 21.10.15 г.
КЕВР е готова с новите правила за търговия с електроенергия

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изготви правилата за търговия с електрическа енергия и те вече са качени за обсъждане в Портала за обществени консултации. Промените бяха необходими, за да тръгне енергийната борса – важен елемент от либерализацията на енергийния пазар у нас.

Една от важните промени касае изготвянето на стандартизираните товарови профили на потребителите. Те ще бъдат изготвяни от операторите на електроразпределителните мрежи и ще бъдат одобрявани от енергийния регулатор.
Именно на базата на тези товарови профили ще се изчислява почасовото потребление на клиентите, тъй като на този етап повечето домакинства в страната имат двутарифни електромери (отчитащи само дневна и нощна тарифа, а не почасовото потребление).

За доставчиците на електроенергия е важно да знаят какво е потреблението, за да могат да направят своя възможно най-точен план на доставките – съответно да избегнат по-високата цена за балансиране в пиковите часове на потреблението.

В своите мотиви към проекта на новите Правила за търговия с електрическа енергия от КЕВР посочват, че текстовете са разработени с оглед последните промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници.

„В тази връзка проектът на Правила съдържа основно разпоредби, касаещи участието на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия на свободния пазар“, обясняват от регулатора.

Правилата предвиждат още координаторите на балансиращи групи да имат право да поискат от независимия преносен оператор, съответно оператора на електроразпределителната мрежа, да преустанови временно преноса на електрическа енергия до обект/обектите на участник в балансиращата група, при неизпълнение на задължението за своевременно заплащане на всички дължими суми във връзка с отговорност за балансиране.

Временното преустановяване на преноса на електрическа енергия  обаче няма да може да се извършва в почивен или празничен ден, както и в деня, който го предшества.

Общественото обсъждане по предложените правила ще приключи на 3 ноември 2015 година. Според досегашните планове енергийната борса у нас трябва да стартира на 8 декември. Тя е в основата на либерализацията, тъй като ще определя функционалната цена на електроенергията.

Все още обаче липсва модел на освобождаването на пазара, като се чака анализът и докладът на Световната банка по казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още