Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЕВР се отказа от отнемането на лиценза на ЕВН

Решението е взето на закрито заседание от 4 август, пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно, ако се установи, че няма защитена информация

КЕВР се отказа от отнемането на лиценза на ЕВН

Снимка: EVN

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е преустановила започнатата преди три години процедура по отнемане на лиценза на „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, става ясно от съобщение в сайта на регулатора.

От КЕВР поясняват, че решението е взето на закрито заседание, проведено на 4 август, а пълният текст на решението ще да бъде публикуван на интернет страницата след приключване на процедурата по установяване на наличие на защитена по закон информация. 

Още по темата

Припомняме, че процедурата по отнемане на лиценза всъщност беше срещу трите електроразпределителни дружества и стартира преди три години. 

Старият състав на тогава наричащия се ДКЕВР регулатор трябваше да прецени дали да започне процедура за отнемане на лиценз на базата на одитите по дейността по електроразпределение, представени в края на май 2014 година. В докладите тогава бяха открити почти 3 хил. нарушения на трите дружества. В изслушване пред парламентарна комисия през 2015 г. тогавашният председател на ДКЕВР Светла Тодорова посочи, че част от тях са незначителни.

Според регулатора "ЕВН България Електроснабдяване" и "Енерго-про продажби" извършват прихващане на свои вземания с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

"ЧЕЗ Електро България" АД пък задържало плащания към НЕК, като поставяло условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени.

ДКЕВР е поискала от дружествата да прекратят тази практика и е провела няколко заседания по казуса. На базата на проверките енергийният регулатор връчи три наказателни постановления, всяко на стойност от 1 млн. лева. Трите дружества са обжалвали постановленията, като по две от делата - на EVN България и Енерго Про, на първа инстанция в районен съд санкцията е потвърдена и делото се разглежда на втора инстанция пред административен съд.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
КЕВР - Българският еничарин.

Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите