IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще преговаря с ЕРП-тата да не се повишава цената на тока

Конкуренцията при отварянето на енергийния пазар ще намали цените, категоричен е председателят на комисията Иван Иванов

09:24 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЕВР ще преговаря с ЕРП-тата да не се повишава цената на тока

И трите електроразпределителни дружества са поискали увеличение на цената на електроенергията, стана ясно от думите на новия председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в ефира на Нова телевизия.

Той беше категоричен, че всеки по веригата - от производител до потребител в енергетиката, трябва да поеме своята отговорност за стабилизиране на системата. Потребителите вече са платили с увеличението от 10% през октомври 2014 година, а Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) също са поели своя дял, защото не са поискали увеличение на цените от новия регулаторен сезон (1 юли 2015 – 30 юни 2016 година).

„Ще преговарям с трите дружества (EVN България, ЧЕЗ и Енерго Про – бел. ред) и ще търсим възможност да не се случи това, което искат”, каза Иванов. Той каза още, че EVN България са поискали увеличение с 8,5%, но отказа да коментира какво са поискали останалите две дружества.

Новият председател отхвърли обвиненията, че опитите да задържи цената на тока са популистки ход преди местните избори в края на тази година. Той изтъкна факта, че преди по-малко от година електроенергията поскъпна с около 10% и не е допустимо ново увеличение.

Аргумент в посока цената да бъде задържана е и фактът, че България е на второ място в Европа по енергийна бедност. 61% от домакинствата у нас отделят повече от 10% от бюджета си за покриване на енергийните сметки (основният показател за енергийна бедност в Европа - бел. ред), уточни още Иванов.

Той беше категоричен, че поскъпването на тока не решава нищо. „Само реформите могат да решат проблемите в енергетиката”, каза Иванов.

Заради конкуренцията от гледна точка на потребителя либерализацията ще намали цените на тока, смята още председателят на КЕВР. Той гарантира, че регулаторът ще направи всичко възможно да няма споразумения между търговците, които да задържат високи цените за крайните потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още