IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще провери значителното поскъпване на тока на енергийната борса

Ново поскъпване на тока за битовите потребители до края на годината не се предвижда, припомни председателят на комисията Иван Иванов

14:45 | 04.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проучи драстичния скок в цената на тока на енергийната борса. Регулаторът, сезиран от работодателските организации, ще следи всички участници, които продават ток на свободния пазар. Това разследване е първото, което енергийната комисия провежда след получаването на подобни правомощия, коментира председателят на комисията Иван Иванов, цитиран от БНР.

По неговите думи “електрическата енергия, която вчера се търгуваше на борсата с дневна доставка, в днешния ден дори базовата цена е близо 150 лева на мегават час, което е прекалено висока. Длъжностните лица, членове на работната група, трябва да съберат всички данни от Българската независима енергийна борса от участници в борсата. Въз основа на доклада комисията трябва да вземе решение дали да продължи с разследващите си функции, които са предвидени в закона“.

До 4 месеца проверката трябва да е завършена.

Припомняме, че в началото на седмицата Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) сезира председателя на КЕВР за завишаването на цените на търгуема на "Българска независима енергийна борса" ЕАД електроенергия на пазарен сегмент "ден напред" с период на доставка 17-21 септември 2018 г. За същите нарушения до КЕВР е адресирано и писмо от Асоциация "Свободен енергиен пазар" (АСЕП), чиито членове са обезпокоени от отчетените резултати на пазара "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД. Те са довели до екстремно високи цени, близки до и надхвърлящи среднопретеглена цена от 200 лв./МВтч, се казва в текста.

От бизнеса отчитат, че на останалите европейски борси не се наблюдава подобно рязко повишение на цените, а в посочените дни цената на базов товар на БНЕБ ЕАД надвишава тази на румънската и унгарската борса. По данни от ЕСО ЕАД се отчита нетен внос за посочения период.

Днес пък Иван Иванов припомни, че ново поскъпване на тока за битовите потребители до края на годината не се предвижда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още