IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди понижение от 13% на цената на природния газ

Текущите задължения на "Булгаргаз" към края на януари са в размер на 240 млн. лева

16:31 | 30.03.15 г. 2
КЕВР утвърди понижение от 13% на цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за второто тримесечие с 13,17% по-ниска от действащата в момента. Така регулаторът потвърди искането на "Булгаргаз", изпратено в началото на месеца. 

След решението природният газ ще се продава при цена от 523,72 лева за хил. куб. метра, но без акцизи и ДДС. В цената е включена и надценка за възстановяване на недовзет от „Булгаргаз” приход от предходни периоди. 

В момента природният газ се продава при цена от 603,14 лева за хиляда куб. метра. 

В своето заявление от газовата компания мотивираха искането за намаляване на цената на природния газ със ситуацията на петролните пазари през последните 4-5 месеца.

Изчисленията са правени обаче при курс от 1,66 лева за един долар. По време на откритото заседание от обществения доставчик посочиха, че ще загубят 30 млн. лева, ако стойността на долара продължи да се повишава. В момента на подаването на заявлението в КЕВР обменният курс вече е бил 1,80 лева за един щатски долар. 

На закритото заседание енергийният регулатор не е отчел разликата в курса и е одобрил първоначалното заявление, става ясно от публикуваното на сайта на Комисията решение. 

На този етап дружеството все още няма изработена програма за нагнетяване на количества природен газ в "Чирен", защото операторът на хранилището - "Булгартрансгаз", все още не е обявил свободните количества, отчитат още от регулатора при взимането на решението за цената на природния газ. 

В своето ценово предложение от "Булгаргаз" посочиха и какви са натрупаните задължения. Към края на януари краткосрочните задължения на доставчика са в размер на 240 млн. лева, като от тях 44 млн. лева са към „Булгартрансгаз” по споразумения за разсрочване на задължения за пренос и съхранение на природен газ и просрочени текущи задължения за пренос и съхранение.

Данъчните задължения на дружеството са в размер на 133 млн. лева. Предвид обстоятелството, че „Булгаргаз” е направило няколко безуспешни опита да привлече банково финансиране, дружеството е принудено да се финансира с натрупване на задължения към доставчици и държавни органи, посочват от КЕВР.

В същото време от дружеството нееднократно са посочвали, че имат да получават почти 300 млн. лева само от топлофикационните дружества. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
lareman
преди 9 години
Топлофикации има и в други градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
realista
преди 9 години
Няма проблем, от провинцията ще плащаме сметките на столичани за парно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още