IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН се оплака от опити да бъдат забавени стрес тестовете на застрахователите

Комисията потвърждава, че ще приключи тестовете до 25 декември

15:23 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) информира, че напоследък получава „тревожни индикации“ за умишлени опити от някои дружества за забавяне и саботиране на стрес тестовете на застрахователите. 

От надзорния орган се опасяват от  опити за „целенасочено злепоставяне и компрометиране на ръководството на комисията, което работи за изясняване на състоянието на сектора в договорените срокове“.

В съобщението Комисията потвърждава ангажимента си да приключи стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите в България в рамките на текущата година, до 25 декември.

Изискването стрес тестовете да бъдат приключени до 25 декември 2016 г. е било потвърдено по време на участието на председателя на КФН Карина Караиванова в заседанието на Съвета на надзорниците на европейския регулатор EIOPA във Франкфурт, Германия на 29 и 30 ноември 2016 година, информира пресцентърът на Комисията. 

Основната цел на стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите, както и при проведените подобни за банките, е да се оцени устойчивостта на застрахователния сектор в условията на различни шокове и в различни сценарии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още