IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кинтекс" е подписал двойно повече договори през 2016 г.

Годишният оборот на дружествата от българската отбранителна индустрия достига близо 600 млн. лв.

18:55 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Държавният търговец на оръжие „Кинтекс“ е увеличил двойно подписаните договори през 2016 г. спрямо предходната година. За ръста съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония за 50-тата годишнина от основаването на дружеството, съобщава пресцентърът на ресорното ведомство

През 2015 г. предприятието е осигурило поръчки на българските производители на военна продукция в размер на близо 60 млн. лева. Това е с 14% повече от предходната година, посочи изпълнителният директор на „Кинтекс“ ЕАД Иван Досков.

Лукарски напомни, че в средата на тази година дружеството беше включено в забранителния списък за приватизация. Това гарантира, че то ще бъде запазено като държавно търговско предприятие, тъй като играе важна роля за развитие на пазарните позиции на българския военно-промишлен комплекс.

Министърът на икономиката отчете още, че през последните няколко години българската отбранителна индустрия развива сериозно технологичните си способности и потенциал.

„Тя разполага със значителен производствен капацитет – в сектора са заети около 15 хил. висококвалифицирани работници, а годишният оборот на дружествата нараства и е близо 600 млн. лв. Обемът на износа постоянно расте, което се дължи най-вече на провежданата от българските компании активна маркетингова политика“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още