IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кинтекс" очаква удвояване на износа през 2014 година

МИЕ започва поредица от срещи с ръководствата на държавни компании

18:18 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
"Кинтекс" очаква удвояване на износа през 2014 година

Удвояване на износа през 2014 година планира ръководството на държавното оръжейно предприятие „Кинтекс”. Компанията е започнала със затруднения изминалата 2013 година, но постепенно трудностите са били преодолени и годината приключва с печалба.

Тези коментари направи изпълнителният директор на „Кинтекс” Антон Салджийски при срещата си с зам.-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева.
Средният обем на износ на българско оръжие и боеприпаси за последните години е в рамките на около 300 млн. евро.

От дружеството също така имат готовност да подпишат и нови договори в традиционно силни за износа чуждестранни пазари като Алжир и Индия. С тях се поддържат добри външнотърговски контакти и те се радват на споделено доверие през годините, което е от решаващо значение в този сектор, смята Антон Салджийски.

Държавното дружество разчитат на запазените в годините добри отношения и за реекспорта, който се осъществява предимно с Украйна и достига до 30% от износа в определени години.

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) започва поредица от срещи с ръководствата на държавни предприятия, които са в системата на министерството.

„Важно е да чуем какви са очакванията за дейността и евентуалните резултати през 2014 година, какви трудности срещат и с какво МИЕ може да помогне”, коментира Янева, цитирана от пресцентъра на министерството.
От МИЕ припомнят още, че „Кинтекс“  е създадено през 1966 година като специализирано предприятие за търговия с военно имущество. През 1992 година то беше трансформирано в акционерно дружество, в което всички акции са собственост на държавата.
„Кинтекс” има генерален лиценз за износ, внос и реекспорт на продукция зa армията и полицията, като е специализиран в износа на продукция на българската отбранителна и машиностроителна промишленост и за всички родове войски. Основните й пазари са страните от Африка, Азия и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още