Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кирил Ананиев: Вероятно до края на годината ще има електронна рецепта

Над 2100 аптеки от общо около 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на лекарствените продукти и тя работи стабилно, каза още той

Кирил Ананиев: Вероятно до края на годината ще има електронна рецепта

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До края на годината би трябвало да има електронна рецепта и електронно направление, ако няма обжалване на обществената поръчка. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес, цитиран от БТА. 

Към днешна дата за девет от компонентите на националната здравноинформационна система има процедури за възлагане на обществени поръчки. Предстои да се обявят още три обществени поръчки. Към края на годината по-голямата част от системата ще бъде в процес на изграждане, допълни той. 

Не по-малко от 10-20 аптеки на ден влизат в системата за верификация на лекраствата, каза още здравният министър по време на изслушването му в пленарна зала във връзка с въвеждането на системата в България съгласно европейска директива. Целта на системата е превенция срещу разпространяването на фалшиви лекарства. 

Още по темата

Над 2100 аптеки от общо около 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на лекарствените продукти и тя работи стабилно, категоричен е Ананиев. Около 2400 аптеки имат договор с НЗОК, т.е. вече имат компютри и специализиран софтуер, обясни министърът. За включване в системата за верификация тези търговци трябва да закупят четец на стойност между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят 50 лв. за свързване със системата. Аптеките, които нямат компютри, ще трябва да отделят средства и за това. 

Министърът увери, че няма да се налагат санкции на аптеки във връзка с въвеждане на верификацията за период поне от 6 месеца. През този период ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми, уточни той. На интернет страниците на МЗ и на Агенцията по лекарствата са публикувани указания за прилагане на системата, посочи министърът. Не може социално отговорен бизнес какъвто е лекарствоснабдяването да остане на тъмно, в сивия сектор, подчерта той. 

В отговор на въпрос колко аптеки са протестирали на 20 февруари министърът заяви, че 38 аптеки с договор с НЗОК предварително са уведомили, че на тази дата няма да работят. В никакъв случай не можем да кажем, че над 700 аптеки не са работили в този ден, каза Ананиев. Колегите от ГЕРБ се интересуват колко аптеки са протестирали, аз се интересувам защо са протестирали, каза Хасан Адемов от ДПС. Той попита има ли възможност за подпомагане на аптеките за закупуване на софтуера и четците. Той постави и въпроса за проблемите с интернет достъп в някои населени места. Според Адемов напрежението се е създало поради затруднена комуникация. Трябва да има непрекъснат диалогов режим, посочи той и допълни, че преди въвеждането на подобни директиви, трябва да се предвиди достатъчно време за сериозна дискусия. 

Според директивата средствата за интернет връзката, софтуера и хардуера трябва да се осигурят от страна на производителя или носителя на съответните права, отговори министърът. Държавата не може да предостави помощ по силата на директивата, уточни той. Ананиев увери, че ще разглеждат всеки случай по отделно и няма да има наказания за аптеки, които нямат връзка с интернет не по тяхна вина. Министърът изрази увереност, че ще бъдат изпълнени всички изисквания на директивата. Непрекъснато поддържаме връзка с Българския фармацевтичен съюз, проведени са обучения, следим този процес, каза още министърът.

Председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова взе отношение по повод изказването на Кирил Ананиев. Според нея опозицията е опитала да „употреби политически“ проевропейска тема, гарантираща лекарствената сигурност на българите. "Смятам за изключително важно днешното изслушване с оглед напрежението, което се създаде както от някои фармацевти, така и за съжаление от някои представители на опозицията. Те за пореден път направиха опит за политическа употреба на тема, която е проевропейска и която гарантира именно сигурността на българските граждани. Уредбата в българското здравно законодателство по отношение на лекарствените продукти е изцяло синхронизирана с европейското законодателство. Целта на тази уредба е да гарантира на българските граждани достъп до високоефективни, качествени и най-вече безопасни лекарствени продукти“, каза Дариткова, цитирана от Агенция „Фокус“.

Според нея е имало забавяне в подзаконовата нормативна уредба и би следвало отговорните за това да дадат адекватни указания на аптеките. По думите ѝ така в преходния период ще стане ясно по какъв начин ще функционират аптеките и няма да има напрежение.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Комисията по отбрана подкрепи покупката на самолетите F-16