IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Времето на безвремието в българското здравеопазване приключи

Поставяме ясни правила и принципи на функциониране на системата, смята министърът на здравеопазването

23:00 | 27.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: БТА

Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи, заяви в пленарната зала на Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след приемане на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. 

Той благодари на депутатите за доверието и подкрепата по пътя на реализиране на здравната реформа.

"Днес българските граждани имат вече своя здравен бюджет за 2019 г. който е много по-добър от настоящия бюджет", заяви министърът.

С бюджета и промените в законите се осигурява достъпно и качествено здравно обслужване на българските граждани, което се постига не само с допълнителните 400 млн. лв., а и чрез въвеждане на новите медицински стандарти, разписаните правила за добра медицинска практика, както и нови фармакотерапевтични ръководства, отбеляза министърът. По думите му те задават европейски норми и стандарти за лечение на българските граждани.

Създават се предпоставки за по-добър и ефективен контрол в системата на здравеопазването, контрол върху качеството на лечението и върху разходването на финансовите средства в системата. Това по думите на Ананиев се постига чрез въвеждането на общи правила за изграждане на Националната здравна информационна система, на системата уреждаща медицинските дейности, свързани с хората с увреждания и то на ниво закон.

Ясно се регламентират контролните правомощия на институциите за последващ контрол. Въвеждат се общи правила и принципи за наблюдение върху информацията и реализирането на дейностите в системата. Въвеждат се ясни принципи и правила за създаване, преобразуване, регистрация на лечебни заведения на основата на прозрачни принципи и комплексни критерии, каза министърът.

Обвързваме договорния процес със съсловните организации с процеса на бюджетиране на дейностите и въвеждане на правила и принципи за финансово управление на системата на ниво нормативна уредба, каза Ананиев. Това според него ще гарантира стабилност и предвидимост в здравната система. Въвеждаме постоянна част в рамковите договори, която е предпоставка за сигурност в действията на институциите, посочи той.

"Поставяме ясни правила и принципи на функциониране на системата, така че да подготвим плавен преход към преструктуриране на здравноосигурителния модел с цел елиминиране и преодоляване на настоящите му недостатъци. Защото какъвто и модел да изберем настоящите институции и дейности трябва да работят ефективно и ефикасно", отбеляза министърът. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
4i40
преди 5 години
Верно ли ...?И кво ще правят некои дофтури без месечни доходи по 100 ,200 ,800 К.....Мъъкаааа !!!пп А дано, но надали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още