Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кирил Петков: Каним Google и Аmazon за участие в инициативата "Три морета"

Увеличаваме с 500 млн. лева средствата за бизнеса в плана за възстановяване, а ЕИБ ще е гарант срещу корупционни практики, каза икономическият министър

Кирил Петков: Каним Google и Аmazon за участие в инициативата "Три морета"

Снимка: БГНЕС

Работата на Министерството на икономиката, освен за язовирите, беше фокусирана и в позитивни проекти за икономически растеж, средства за малки и средни предприятия, инициативата „Три морета“ с възможности за инвестиции от 12 страни. Това отчете икономическият министър Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, на който служебното правителството отговори на въпроси за дейността от встъпването му в длъжност.

Още по темата

„В началото на юли за инициативата „Трите морета“ работим с екип да поканим компании като Google и Аmazon да дойдат за първи път в България. Отделно от българския бизнес искаме да докара своите партньори от 12-те страни, включени в инициативата, за да не бъде събитието само снимки и запознанства, а да има реални сделки за българските компании“, коментира Петков.

Той обясни, че Министерството на икономиката в последния месец е разделило дейностите на две – по прозрачност и по икономически растеж.

„В дейностите по прозрачност целяхме да покажем, ако нещо не се е вършило както трябва, но и за база за заключения, които ще помогнат за работата занапред", посочи министърът.

Той напомни, че „първо осветлихме ББР, дала на осем фирми 946 млн. лева“.

„Ввпоследствие разбрахме, че още над 800 млн. лева са дадени на 20 фирми. След това откритие сложихме нов устав, според който максималният размер на заема в ББР да не бъде повече от 5 млн. лева“, припомни Кирил Петков.

Министърът обясни как са създадени комисиите по прозрачност и контрол, които проверяват Държавната консолидационна компания (ДКК) и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

„ДКК е изхарчила 630 млн. лева и в резултат на това имаме завършени 10 язовирчета, за които първите три проверки установиха, че те не са влезли в експлоатация“, потвърди за пореден път министърът.

Той информира, че от вчера има заповед и разпореждане всички язовири да влязат в експлоатация, както и да бъдат предадени на ДП „Управление и стопанисване на язовири“.

Петков увери, че всеки договор с външен изпълнител вече ще се предоставя на комисията за прозрачност и контрол, за да няма харчове за транспорт и бетон между два и пет пъти над пазара.

Икономическият министър отбеляза и мерките в подкрепа за бизнеса, с които ще се постигне икономически растеж.

„С министъра на финансите Асен Василев стартирахме програмата за възстановяване, където 2,5 млрд. лева нови средства ще бъдат достъпни за предприятия в партньорство с търговските банки. В момент, когато няма актуализиран бюджет, а мерките за това са прекратени, имаме инструмент, който ще даде ликвидност на МСП да се възстановят", убеден е Петков.

Още по темата

Що се отнася до Националния план за възстановяване и устойчивост, икономическият министър обяви, че с близо 500 милиона лева са увеличени средствата за бизнеса.

„От друга страна вкарваме европейски финансови институции, включително Европейската инвестиционна банка като партньор в Министерството на икономиката, за да няма риск от корупционни практики при харченето на парите“, каза още той.

Петков сподели, че е приятно изненадан от „състезанието за българските аташета да докарат сделки и инвестиции за експорт на български фирми“.

„В средата на периода на състезанието сме и установяваме, че при проектите конкуренцията работи“, заключи министърът.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
khao до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
съгласих се... по добре беше със старите толупи и мутри... крадът повече
4
 
3
 
5
преди 1 месец
Леле леле, номер едно се препълнила с вяра.Аз пък си спомням същите приказки за министрите на царя,млади, образовани , напористи, динамични и харизматични...Боже ,боже, как не ви омръзна този филм беее...
3
 
2
 
4
преди 1 месец
а леле майко, тоа шо не покани Нaйлона с теслите и кучетата да дое и той да глеа сeира ?! Тъкмо ше продава тесли и ракети за шиткойни та да събори Мордор ....
2
 
5
 
3
zelka007 до: serafima
преди 1 месец
друг път като пишеш си точна , ясна ... а са като пишеш за кирил петков нема букви , грешки ... "разтрепериха ти се коленцата" ... :))) ... драсни некой ред и за румен спецов ... ?!
6
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Какви хубави думи. Спомних си 800те дни на царя...

Още от Икономика и политика
България изоставя при изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН