Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кирил Петков: Прокуратурата не работи, няма как да излъжеш евроинституциите

В основата на корупцията у нас са 20 души, ще бъдат разследвани прецизно в рамките на закона, заяви премиерът от Брюксел

Кирил Петков: Прокуратурата не работи, няма как да излъжеш евроинституциите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма как през общи шаблонни думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре – какъвто и език да използвате, когато видите фактите, виждате, че тя не работи. Това каза пред медиите премиерът Кирил Петков, след като беше изслушан от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент.

Малко по-рано главният прокурор Иван Гешев обяви, че е поискал по-сериозен мониторинг върху България, защото според държавното обвинение има риск за върховенството на закона и правата на гражданите.

„Много бих се радвал, да имаме максимално засилен мониторинг – колкото повече, толкова по-добре. Но няма как да излъжеш европейските институции с хубави думи, хората са достатъчно интелигентни, за да разберат кога нещо е фалшиво и кога нещо е истинско“, подчерта Петков.

Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло - той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата. Въпрос на време е, трябва ни търпение, каза премиерът.

Още по темата

По думите му с промените, заложени в Плана за възстановяване, „главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата си“, а ще има съдия, който ще има право да го разследва. Според Петков главният прокурор трябва да има различна от сегашната си роля и да е по-скоро администратор на процесите в прокуратурата.

„Според мен хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека“, коментира Петков. Като пример той даде ББР и компаниите с големи кредити, за четири от които по думите му има непреки данни за свързаност с Делян Пеевски.

Петков обясни, че е много важно действията по линия на пресичането на корупцията да са изключително прецизни и съобразени със закона, защото „най-лошото би било, ако направим грешки и не съберем реалните доказателства и накрая държавата да им плати обяда“.

Петков се надява, че още с промяната в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще има един реален инструмент за действие по въпросите. Той подчерта, че се работи в срокове, но няма как нещата да се случват бързо, защото някои законови промени изискват гласовете на 2/3 от депутатите.

„България за първи път има истински положително желание да се справи с проблемите на корупцията. Не сме тук, за да обещаем неща, в които не вярваме“, заяви българският премиер.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре"Това е индиректна оценка за реформата на Христо Иванов от 2015 год. Не става въпрос за личности, а за калпави процеси (реформата на ХИ), които допускат за висши магистрати спорни личности.

Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра