IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Yutong Bus преговаря за производство на автобуси в Ловеч

Производител на транспалетни колички и кари от Китай също вижда в България дестинация за своите инвестиции

16:54 | 20.11.12 г.
<p>
	<em>След автомобилите, в Ловеч могат да бъдат произвеждани и автобуси.</em> Снимка: Yutong Bus</p>

След автомобилите, в Ловеч могат да бъдат произвеждани и автобуси. Снимка: Yutong Bus

Очертава се възможност, след китайските автомобили на Great Wall, в Ловеч да бъдат произвеждани и автобуси. Преговорите между китайската Yutong Bus и „Литекс Моторс“ продължават и скоро ще бъдат финализирани. 

Това стана ясно по време на визитата на министъра на икономиката Делян Добрев в Китай, съобщават от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Yutong Bus държи 25% от автобусите, продавани на вътрешния пазар в Китай, както и 15% от износа. През 2011 година компанията е произвела 46,7 хил. автобуса. Плановете са през тази година производството да достигне до 52 хил. автобуса.

Компанията произвежда автобуси за нуждите на градския транспорт, ученически и междуградски автобуси.

Според официалните данни на Yutong Bus, публикувани на сайта на компанията, за първите 10 месеца на годината са произведени почти 40 хил. автобуса, което представлява ръст от 15% спрямо същия период на миналата година. Почти цялата продукция вече е реализирана - продадени са малко над 39 хил. автобуса, или ръст от 11% спрямо данните за 2011 година.

В Китай Добрев е разговарял и с други китайски компании, които имат планове да инвестират в Европа. 

Сред тях е и Noble lift, производител на транспалетни колички и кари. Компанията търси дестинация за своите инвестиции, а България предлага дългогодишен опит и традиции в този сектор, е заявил Добрев по време на срещата си със зам.-генералният директор на компанията Гари Динг.

Регионът на Пловдив има потенциал да поеме подобно развитие, смята още икономическият министър.

С представителите на китайския бизнес Делян Добрев обсъди още и отглеждането на маслодайни рози. Технологията беше в центъра на разговорите с компания New Margin Ventures, допълват от МИЕТ. Компанията има интереси в различни области – притежава капитали на стойност 1 млрд. долара в 150 компании от секторите „Информационни технологии“, здравни услуги и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още