IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании с интерес към концесията на Летище Пловдив

България може да участва с проекти в икономическия план “Нов път на коприната”, казва китайски бизнесмен

10:44 | 31.03.15 г. 1
Китайски компании с интерес към концесията на Летище Пловдив

Китайски компании проявяват интерес към концесиониране на летище Пловдив и превръщането му в логистичен център за Европа и Азия. Това е станало ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Компанията е китайският партньор на "Евро-китайска зона за икономическо развитие", която е част от Тракия икономическа зона, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. 

Група от китайски компании искат да се включат в изграждането на логистичен и търговски център в Пловдив, където европейски и български продукти ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари, е казал на срещата Чангцинг Джанг. Също така партньорски шоу-рум центрове могат да бъдат открити в свободните зони в Китай.

Представителят на инвеститорите е уверил, че китайската държава залага много на бъдещето на електронната търговия, която се очаква да стане най-важният двигател на азиатската икономика. Много често в големите платформи за електронна търговия обаче се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките. Според Чангцинг Джанг по този начин ще се избегне голямата верига посредници между европейските и китайските потребители.

В рамките на „Евро-китайска зона за икономическо развитие“ в Пловдив китайската страна има намерение да изгради и зали за провеждане на форуми и срещи, както и евро-азиатски университет.

Лукарски е бил запознат с икономическия план “Нов път на коприната”, лансиран от китайския президент Си Дзинпин на Азиатския икономически форум в Боао, Хайнан в края на миналата седмица. Към плана, целящ да подобри търговските връзки с Европа, е учреден фонд от 40 млрд. долара, в който България може да участва с проекти, е посочил китайският бизнесмен.

На срещата е договорено китайски инвеститори да посетят България през май, за да се запознаят на място с възможностите за инвестиции у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
beinsa
преди 8 години
Тези същите китайци нямаше ли да инвестират в Летище Стара Загора? Преди месец такива бяха новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още