IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании се интересуват от изграждане и опериране на летища у нас

Китай продължава да се интересува от възможността да участва в строителството на тунела под връх Шипка и автомагистрала "Черно море"

21:33 | 24.02.14 г.
Китайски компании се интересуват от изграждане и опериране на летища у нас

Китайската държавна строителна и инженерингова компания съвместно с китайски авиокомпании проявяват интерес към изграждане и опериране на летища у нас. Това е съобщил президентът на The Export Import Bank of China Ли Руогу, който днес се е срещнал с вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Руогу е потвърдил и интереса на китайски компании да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на автомагистрала "Черно море", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Даниела Бобева е информирала гостите за хода на процеса по реализацията на тези проекти, посочвайки, че за целта ще се обявят международни търгове и ще се търсят стратегически инвеститори на конкурентен принцип. 

Руогу е отбелязал, че за финансирането на подобни проекти обикновено се изискват държавни гаранции, но спрямо България ще се прояви гъвкавост в това отношение.

Радващ е заявеният интерес от страна на китайски компании да стъпят на българския пазар и смятаме че The Export Import Bank of China е техният естествен партньор, е заявила Даниела Бобева на срещата. Тя е казала още, че в България вече успешно се развиват българско-китайски смесени предприятия, а много български производители проявяват интерес към износ на продукцията си на китайския пазар.

Руогу е припомнил, че  по инициативата на Китай за Централна и Източна Европа е отпусната кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, насочени към засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа и подобряване на инфраструктурата в тези държави.

Освен това вече започна операции CEE Cooperation and Investment Fund, който разполага с 500 млн. долара за инвестиции в различни проекти за производство и търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още