IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският фонд за дялови инвестиции влага в ЦИЕ 1 млрд. долара

Това е второ набиране на капитал за фонда, който вече е инвестирал 435 млн. щ. д. в 5 страни от региона

15:20 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа (China-CEE Investment Cooperation Fund) ще инвестира в региона 1 млрд. щатски долара. Това стана ясно на среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и Сун Гуйин, изпълнителен директор на China-CEE Managemen, и заместник-генерален директор на отдел „Управление на инвестициите“ на Китайската Ексим банка.

Към момента фондът набира капитал за достигане на общата сума, като вече е осигурено финансиране в размер на 800 млн. щ. д. от няколко източника. 

Това е второ набиране на капитал за фонда, който вече е инвестирал 435 млн. щ.д. в 5 страни от региона, една от които е и България. „Много сме доволни от проекта, който имаме в страната ви, така че се надяваме да набележим нови възможности за партньорство като интересът ни е предимно към частния сектор“, обясни Сун Гуйин.

Манолев подчерта, че китайският инвеститор може да разчита на пълно сътрудничество от страна на Министерството на икономиката за всяка инициатива, която ще помогне за икономически растеж и развитието на бизнеса в България, посочва се в съобщението на министерството.

„Страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност и редица насърчителни мерки за инвестиции“, допълни още той. По думите му в страната ни оперират редица инвестиционни фондове, а предварителната информация показва, че 5 нови се подготвят да стартират до края на годината.

„Конкуренцията е сериозна, но и нуждата от такива инструменти в редица отрасли на българската икономика са сериозни“, допълни Александър Манолев. Като сектори с потенциал за партньорство бяха коментирани информационните и комуникационните технологии, селското стопанство, автомобилостроенето и др.

Предстои представителите на фонда да се срещнат и с ръководството на Българската банка за развитие (ББР), с които да обсъдят конкретни параметри на потенциално партньорство между България и CEE Investment Cooperation Fund.

Манолев подчерта, че ББР вече има няколко сключени споразумения с китайски финансови институции, които могат да бъдат надградени. „Като цяло икономическите ни връзки с Китай през последните години се развиват с все по-бързи темпове, а домакинството на срещата на върха на инициативата 16+1 начерта нови хоризонти за партньорство“, отбеляза още българският заместник-министър.

Китайският фонд за дялови инвестиции в ЦИЕ (China-CEE Investment Cooperation Fund) е организиран от Китайската Ексим банка. Китайският премиер Ли Къцян обяви учредяването на фонда по време на Втората среща на правителствените ръководители във формат 16+1, проведена през ноември 2013 г. в Букурещ. Фондът е регистриран през ноември 2013 г. в Люксембург с общ капитал от 435 млн. щ.д., спонсориран от Ексим банките на Китай и Унгария. Вторият етап на фонда (China-CEE Fund II) стартира през 2017 г. Очаква се до края на тази година общият му капитал да достигне 1 млрд. щ.д.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още