Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Китайският суверенен фонд проучва възможностите за инвестиции в България

Министерството на икономиката е предложило на China Investment Corporation подкрепа при интерес към индустриалните зони

Китайският суверенен фонд проучва възможностите за инвестиции в България

Главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров (вдясно) и изпълнителният вицепрезидент на CIC Лиу Дзун. Снимка: Министерство на икономиката

Единственият в Китай и втори по големина в света суверенен фонд China Investment Corporation (CIC) проучва възможностите да инвестира в България.

Това стана ясно на среща на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с изпълнителния вицепрезидент на CIC Лиу Дзун, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Лиу Дзун и ръководената от него делегация от CIC са на посещение в България по покана на Министерството на икономиката за запознаване с инвестиционната и бизнес среда, и с потенциалните проекти.

Още по темата

Китайският суверенен фонд CIC, със седалище в Пекин, е 100% собственост на китайската държава. Създаден е от китайското правителство през 2007 г. с цел управление на част от огромния валутен резерв на страната и реализиране на инвестиции в чужди активи.

Към настоящия момент активите на фонда са в размер на 900 млрд. долара. Фондът притежава огромен оборотен капитал, който му позволява да реализира мащабни инвестиции в сектори, като инфраструктура, промишлено производство и туризъм, като има реализирани инвестиции във Великобритания, Германия, Полша, Албания, САЩ.

Главния секретар на Министерството на икономиката запозна делегацията с инвестиционната и бизнес среда у нас, като подчерта, че страната ни притежава ключовите фактори, необходими за развитието на успешни бизнес и инвестиционни проекти: финансова и макроикономическа стабилност; благоприятен данъчен режим; стратегическото географско местоположение, което ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия.

Той също така информира за насърчителните мерки за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите.

Владимир Туджаров запозна гостите и с възможностите за инвестиции в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, която е 100% държавно дружество с едноличен собственик на капитала на Министерство на икономиката.

Компанията има изградени зони в София, Видин, Русе, Свиленград, Бургас, където чуждите инвеститори могат да закупят терени с изградена инфраструктура и бързо да започнат производство.

Предложено беше да бъдат разгледани и възможностите за финансово партньорство между CIC и Българската банка за развитие за финансиране на инвестиционни проекти у нас, уточниха от Министерството на икономиката.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Д. Танева: Справихме се успешно с осигуряването на процеса на производство