Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

К.Караиванова: КФН контролира дружества с финансов ресурс от над 23 млрд. лева

Ръководството на регулатора се срещна с ученици профил икономика от Сливен

К.Караиванова: КФН контролира дружества с финансов ресурс от над 23 млрд. лева

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Комисията за финансов надзор (КФН) контролира дружества с финансов ресурс от над 23 млрд. лева“, каза председателят на комисията Карина Караиванова по повод образователна среща с ученици от Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен, съобщиха от регулатора.

Възпитаниците на учебното заведение с афинитет към икономиката и финансите имаха възможност да чуят лично от председателя на КФН Карина Караиванова кои са основните структурни звена на надзорния орган и какви са главните приоритети на работа на комисията в следващите месеци.

Караиванова обясни, че от настоящата година КФН ще се издържа от събраните такси от поднадзорните лица, извършващи дейност на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазари. „Това ще даде възможност да се посрещнат предизвикателствата, идващи с новите по-високи европейски изисквания към работата на Комисията, включително и ангажирането  на висококвалифицирани експерти“, коментира Караиванова.

Данил Джоргов, началник-отдел „Надзор на публични дружества, емитенти на ценни книжа и ДСИЦ“, обясни основни положения от сложната материя на регулаторната дейност на капиталовия пазар. Той подчерта, че инвеститорите трябва да имат известна финансова култура и да четат внимателно проспектите. Във връзка с въпрос на ученик Джоргов коментира, че по принцип при по-рискови инвестиции вероятността за печалба, но и за загуба е по-висока – „така че е добре рискът да се разпределя, т.е. да се инвестира в различни видове активи“.

В момента има 9 пенсионни дружества, управляващи общо 28 пенсионни фонда, разясни пред учениците от 9-ти до 12-ти клас Ненко Димов, главен експерт от дирекция „Регулаторни режими на осигурителния надзор“. При избор на пенсионен фонд са важни данните за постигнатата доходност за предходни периоди, но трябва да се знае, че тя не е гаранция за бъдеща такава, подчерта Димов.
    
Николай Петков, началник-отдел „Надзорна политика и анализи“ в дирекция „Регулаторни режими на застрахователния надзор“ направи кратка историческа ретроспекция на развитието на застраховането у нас. Той обясни на учениците кои са „играчите“ на застрахователния пазар, а именно – застрахователи, презастрахователи и посредници. Комисията за финансов надзор осъществява надзор „на входа“, както и текущ и последващ надзор на „играчите“ на застрахователния пазар, а при необходимост прилага принудителни административни мерки (ПАМ) и санкции, каза Петков. Той допълни, че понастоящем у нас най-разпространено е имущественото застраховане. 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?