IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатолог: Градовете ни ще се напълнят с дизелите на Западна Европа

Трябва да се разработи технология за рециклиране на батериите на електромобилите, препоръча доц. Георги Рачев

16:23 | 03.08.17 г. 1
Климатолог: Градовете ни ще се напълнят с дизелите на Западна Европа

Проблемът със замърсяването на българските градове тепърва ще назрява, защото транспортът е най-големият замърсител, като изключим студеното полугодие, когато получава сериозен конкурент в лицето на битовото отопление. Така доц. Георги Рачев коментира остарелия автомобилен парк в страната ни. В ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria климатологът обяви, че той е „ужасно остарял“.

„Ние сме известни с това, че сме в задния двор на Европа, в който са внасят доста стари, бракувани автомобили, които започват да се движат у нас“, смята той.

Рачев прогнозира, че с ограничаването на дизеловите автомобили в Западна Европа, България ще стане притегателен център за колите, които ще излязат от обращение там.

Той обясни, че основният проблем при дизела е, че той отделя азотни оксиди, като в Западна Европа големи автомобилни брандове правят сериозни опити да „смъкнат“ количеството им в отработените газове.

Клематологът напомни, че имиджът на германската автомобилна индустрия пострада заради манипулацията в софтуера на двигателите – при т.нар. „Дизелгейт“.

Доц. Рачев е категоричен, че в близките години няма да се зачеркне дизелът в двигателите.

Той е на мнение, че крайните отрицатели на конвенционалните двигатели ще трябва да смекчат своята визия за производството им, докато не се премине през еволюция до електрическите батерии за автомобилите.

Климатологът коментира и „неосветената“ страна на електромобилите.

„Без значение на каква основа е батерията, в повечето случаи производството ѝ оставя феноменален екологичен отпечатък. Тя живее няколко хиляди цикъла, след което става абсолютна ненужна. Ще трябва да създадем един цял клон, който да рециклира тези батерии“, препоръча Георги Рачев.

По думите му е нужна адаптация – едно или две десетилетия, в които да се разработят нови технологии, при които двигателите на фосилни горива да работят екологично. 

Може ли транспортът да слезе под земята? Кога ще стане преходът в България към електромобили? Какви мерки трябва да се вземат срещу замърсяването на околната среда? Ще се ограничи ли вносът на стари автомобили?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
4i40
преди 6 години
Въххх...Разбра се, че доц Рачев не разбира от климатични промени и прогнози...За август се изкача, че ще бъде нормално топъл с галещо слънце и захлаждане след 07. 08....Много ти груби ласките бре Рачев....Климатоложките от 2 курс няма да могат да ги преглътнат....Сега и от автомобили започна да вдява....Да се готвят самолетите и най- вече ракетите, дето нарушават цялостта на стратосферата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още