Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Клиничен фармацевт да следи разходите за лекарства в болниците, предлага експерт

Според СЗО въвеждането на клинични фармацевти в лечебните заведения намалява с до 30% разхода за лекарства

За да се намали разходът на публични средства за лекарства, във всяка болница и всяко нейно отделение трябва да има клиничен фармацевт, който да контролира изписването на медикаменти от лекарите. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Вълев посочи, че работата на клиничния фармацевт е да следи дали в даден конкретен случай е необходимо изписаното лекарство да бъде за 5000 лева, или е възможна терапия за 300 лева например.

Коментарът му бе по повод на последната информация от Здравната каса, според която преразходът за онкологични медикаменти за първото тримесечие на годината е 25%. Вчера бе обявено, че заради недостига на средства за онколекарства и преразхода в болничната помощ за първото тримесечие на годината е възможно НЗОК да разблокира резерва си. Предложението на Българския лекарски съюз е с общо 60 милиона лева от резерва да се покрие преразходът за онкомедикаменти и този в болниците.

Още по темата

Предлага се за онколекарства от резерва да бъдат освободени 35 млн. лв., а с други 25 млн. лв. да бъдат увеличени с 2-3% бюджетите за първото тримесечие на болниците, които са извършвали спешност.

По думите на Антон Вълев проучване на Световната здравна организация е показало, че въвеждането на екипа от клинични фармацевти в лечебните заведения намалява с до 30 на сто разхода на болницата за лекарства.

Казусът с паралелния износ на лекарства все още не е решен и затова продължава да има липси на медикаменти от различни групи у нас на пазара, каза още Вълев. Той посочи, че МЗ все още работи по мерки как да спре тази търговия с лекарства, от която печелят големите фармацевтични пазари – Германия, Франция, Великобритания.

В момента има предложение на агенцията по лекарствата да не се забранява паралелният износ, а цената на съответния медикамент, който се изнася, да се повиши в пъти, така че на практика да стане неизгодно, каза Вълев.

Очакваме в резултат на новата лекарствена политика на МЗ да се намалят разходите, които системата прави за същия тип лечение и да се повиши покупателната способност на системата, така че с наличния ресурс да можем да си купим повече лекарства и повече здравни услуги, допълни експертът.

Още видео материали вижте на сайта на Bulgaria On Air

гледано: 2205   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Докога в BG с фармация и с медицина ще се занимават разни лесничеи и дървари? Клиничен терапевт трябва да прави статистика за цялостната успешна терапия и в кои случаи са изразходвани минимални средства до пълен успех, а не да гледат да ми пробутват някакъв по-евтин *** ... само защото имали по-голяма печалба от него.
Кел файда, че някакво лекарство струва два пъти по-малко, ако върши 90% по-никаква работа. Един Trigopax свестен имаше по аптеките, и на него му ебаха майката разни велики умници и съветници по фармацевтичната сигурност.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април