IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиничните пътеки няма да поевтиняват засега

НЗОК обмисля около 100 клинични пътеки и процедури да бъдат пренасочени в доболничната помощ

14:16 | 11.06.15 г.
Клиничните пътеки няма да поевтиняват засега

Цените на клиничните пътеки няма да се променят засега. Това решиха на поредната дискусия по темата представителите на Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Още не е ясно обаче какви точно мерки ще се предприемат, за да се вмести НЗОК в бюджета си за тази година, съобщи Puls.bg.
 
Припомняме, че в началото на месеца от осигурителната институция настояха клиничните пътеки да поевтинеят с близо 20 на сто.
 
Повод за промените е нарастващият недостиг на средства в портфейла на НЗОК, който вероятно ще доведе до актуализация на бюджета й с около 200 млн. лв. и тази година.
 
Засилва се и кризата със средствата на отделните болници, като според експертите редица общински лечебници може да затворят врати още тази година.


 
Само през май общо 102 болници в страната са поискали актуализация на бюджета си. Одобрение обаче са получили само 76 от тях, тъй като и касата за поредна година няма да може да се вмести в гласуваните от Народното събрание средства.

На част от тях още при предишното заседание на Надзора е взето решение за отпускане на близо 114 млн. лв. и приспадайки ги оперативното ръководство на касата ще иска от властта още около 67 млн. лв. допълнителни средства. Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на НЗОК.
 
От Българския лекарски съюз още тогава заявиха, че такава мярка може да има много тежки последици върху родното здравеопазване.
 
Според съсловната организация намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги.
 
За да се спестят средства, НЗОК обмисля около 100 клинични пътеки и процедури да бъдат извадени от болниците и пренасочени в доболничната помощ, където лечението излиза по-евтино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още