Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кмет: Все повече задължения се прехвърлиха от държавата към общините без финансиране

Община Куклен е в готовност да приеме общ устройствен план и в туристическата зона в Родопите, посочи кметът Мария Белчева

гледано: 1336   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Последните месеци повечето общини не спряха да функционират, Covid-кризата ги направи по-гъвкави и мобилни, но все повече задължения се прехвърлиха от държавата към общините, без да е гарантирано необходимото финансиране. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Белчева, кмет на Община Куклен в Деня на българската община и местното самоуправление. По думите ú независимо дали общините са малки или големи, трудностите са едни и същи.
Още по темата

Мария Белчева е категорична, че бизнесът и общината са „взаимносвързани”. „Грижим се за фирмите си така, както се грижим за гражданите си“, подчерта кметът.

Белчева обаче не скри тревогата си, след като през лятото Комбинатът за цветни метали реагира на високата цена на тока и спря производството си.

Тя потвърди, че дейността му не се е нормализирала, затова настоява държавата да вземе решение за фирмите и предприятията, които работят и от които зависи поминъка на населението.

Тя разкри, че през годините е имало инициативи, в които общината е спирала дейността на фирми, защото е смятала, че определени дейности няма да се отразят добре на здравето на гражданите, както и на чистотата на въздуха.

„Община Куклен е с население по-малко от 7 хиляди души, като включва и туристическа зона, която трябва да се разработи. Друго предимство е, че е в близост до Пловдив и Асеновград", посочи тя. „Територията на Община Куклен е част от Тракия икономическа зона. В индустриална зона „Куклен” функционират осем предприятия, като „КЦМ 2000 АД” е структурно-определящо за българската икономика. Това се отразява добре в много аспекти на общината, а в самите предприятията са наети 3 хиляди души“, коментира тя.

Кметът на Община Куклен посочи, че местните хора се задържат и близо хиляда работни места са били открити за последните години. „Няма безработица и има проблем с недостига на работна ръка, което е добре”, съобщи Белчева.
Тя обаче посочи, че доста е трудно обучението на кадри.

Що се отнася до туризма, Община Куклен е в готовност да приеме общ устройствен план, като в туристическата зона в Родопите ще бъде указано къде да се строят писти, къде ще има вилно застрояване и комплекси, стана ясно от разговора.

Какви перспективи ще даде финансовата децентрализация на общините? Какви са местните инициативи на общините предвид Зелената сделка? Има ли примери за успешно партньорство между бизнеса и местната власт?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на „Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 октомври