IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметовете не са задължени по закон да имат приемни дни за гражданите

Депутатите отхвърлиха проекта на Славчо Атанасов за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

12:19 | 18.09.19 г.
<p>
	<em>Снимки: Архив Ройтерс</em></p>

Снимки: Архив Ройтерс

Парламентът не прие предложението на депутата Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ кметовете да са длъжни със закон да имат приемни дни за гражданите, съобщи БТА.

С 18 гласа "за", 20 -"против" и 87 "въздържал се" депутатите отхвърлиха на първо четене проекта за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, който трябваше да задължи кмета да приема и изслушва гражданите в определени дни от седмицата. Условията и редът се утвърждават със заповед и се публикуват на интернет страницата на съответната община.

“Промените целят да се засили личната отговорност на всеки кмет по отношение на гражданите”, обясни мотивите си Атанасов. Според него така ще се гарантира по-голям контрол и по-голяма публичност и прозрачност при вземане на решенията, както и участие на гражданите в управлението.

Проектът предвиждаше също и създаването на глава "Административно-наказателни разпоредби", които да гарантират стриктно спазване на задълженията, които законът възлага на кметовете, както и налагане на санкции при тяхното нарушаване или неизпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още