IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметовете ще се отчитат всяка година за изпълнението на плановете за рециклиране

До 15 декември местните власти трябва да са готови с плановете за събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки и да ги представят на екоминистъра

09:00 | 07.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Кметовете ще се отчитат всяка година за изпълнението на плановете за рециклиране

Кметовете на общини ще се отчитат всяка година пред министъра на околната среда и водите за изпълнението на приетите от тях планове за рециклиране на отпадъците от опаковки.

Това предвижда новата наредба за опаковките и отпадъците от опаковки, която е обнародвана в броя на Държавен вестник от 6 ноември.

До 15 декември кметовете трябва да представят на екоминистъра сключени договори с оползотворяващите организации за изграждането на системи за рециклиране на отпадъците от опаковки.

Местните власти следва да представят и подробни планове за изпълнението на задълженията им, свързани с рециклирането на отпадъците от опаковки, обясни за Investor.bg Антон Пейчев, експерт към дирекция "Управление на битови и строителни отпадъци" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Минималният период, за който се разработват и приемат такива планове, е 3 години.

В наредбата са описани подробно изискванията към системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки, които оползотворяващите организации и общините трябва да въведат, за да бъдат изпълнени националните цели за рециклиране и оползотворяване на отпадъците.

В новия Закон за управлението на отпадъците е предвидено до 2014 г. общините да имат работещи системи за рециклиране, които да преработват 25% от сметта. До 2018 г. трябва да се рециклират 40% от отпадъците, а до 2020 г. половината от боклука трябва да се оползотворява и използва повторно.

В тази връзка системите за разделно събиране на отпадъците трябва да обхванат не по-малко от 6 млн. души население. Общините с население над 5 хил. души и курортните селища ще трябва задължително да събират разделно отпадъците от опаковки.

Като част от системите за разделно събиране на опаковките е предвидено да бъдат изградени площадки за предварително третиране на събраните опаковки. Цветните съдове за разделно събиране на отпадъците пък ще се разполагат непосредствено до контейнерите за битова смет.

Кофите, в които не се събират разделно отпадъците от опаковки, пък трябва да се отличават цветово от тези за разделното събиране, предвижда наредбата.

Всяка година в срок до 31 март кметовете ще представят отчет пред екоминистъра, в който ще посочват колко цветни съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки са поставили в ръководените от тях общини, осредненото количество събрани отпадъци от 1 контейнер и от 1 жител на общината, както и списък на площадките и съоръженията, които са били изградени във връзка с изпълняването на целите за оползотворяване на боклука.

С наредбата се регламентира и правото на министъра на околната среда или на оправомощени от него лица да проверяват на място как се изпълняват задълженията на общините и оползотворяващите организации за рециклирането на отпадъци от опаковки.

Оползотворяващите организации освен това ще предоставят банкова гаранция в полза на екоминистерството със срок от 1 година във връзка със задълженията им за събиране и рециклиране на опаковки от отпадъци, която ще бъде подновявана ежегодно.

Министерството ще може да усвоява банковата гаранция при установено неизпълнение на задълженията на оползотворяващите организации, като банката гарант ще превежда сумата по сметка на МОСВ при първо писмено поискване, независимо от възраженията на фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Бойко, къде е завода за ***, който строиш от 10 години????? 1ви копки не знам какво? КЪДЕ Е ЗАВОДА БОЙКО. ЛЪЖЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още