IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Банско лобира пред президента и премиера за нов лифт в града

Еколозите трябва да бъдат убедени с аргументи за ползите от втори лифт в Банско, заяви Бойко Борисов

13:42 | 05.02.15 г. 2
<p>
	Представителите на Банско при премиера Бойко Борисов. <em>Снимка: пресцентър на МС</em></p>

Представителите на Банско при премиера Бойко Борисов. Снимка: пресцентър на МС

Кметът на Банско Георги Икономов, представители на местната власт и общественици от града се срещнаха днес с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, съобщават пресслужбите на двете институции.

Целта на посещението е държавният глава и премиерът да бъдат запознати с плановете за развитие на Банско и изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната.

От дни местната власт в зимния курорт посочва, че проблемът с опашките пред лифта се задълбочава и се увеличава броят на чакащите и през делничните дни. В резултат се губят туристи и всеки ден се ощетява икономиката на града, а също и имиджът на България като туристическа дестинация, твърдят представителите на града.

Подкрепа на идеята за втори кабинков лифт вече изказаха министърът на спорта Красен Кралев и министърът на туризма Николина Ангелкова.  

Опасенията на еколозите обаче са, че при изграждането на втори лифт ще бъде нарушено равновесието в Национален план "Пирин". 

Според Бойко Борисов еколозите трябва да бъдат партньори на Банско при решаването на проблема и трябва да бъдат привлечени и „убедени с аргументи“ за необходимостта за изграждането на нов лифт в града.

Премиерът е обещал на делегацията от града да бъдат спазени сроковете за разглеждане на проблемите около ски зоната в Банско, а именно – до края на февруари да се определи размерът на концесията и да се промени планът за управление на парк „Пирин“.

Масовият зимен туризъм - стратегически важен за развитието на регионите

Масовият зимен туризъм е стратегически важен за развитието на регионите, посочи от своя страна президентът Росен Плевнелиев след срещата си с представителите на Банско. За него развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси, но пък страната ни трябва да използва своя туристически потенциал. 

В тази посока Плевнелиев е предложил да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони.

Държавният глава е подчертал на срещата, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

"Туризмът е най-важният сектор на българската икономика, като България и в частност Банско и региона имат потенциал да развиват целогодишен туризъм – зимен, летен, спа, културно-исторически, селски и други. Държавата и българските общини трябва да обединят усилия, за да гарантират по-нататъшното развитие на курортите ни", е позицията на представителите на местните власти и на бизнеса, изказана пред Плевнелиев.

Георги Икономов потърси подкрепа за изграждането на втори кабинков лифт и за разширяване на ски зоната на курортния град и от председателя на парламента Цецка Цачева, предаде Dnes.bg.

След разговор с нея и с депутати от различни парламентарни групи той заяви, че е срещнал безрезервна подкрепа от тях за развитието на ски туризма в цялата страна и в частност в Банско и Добринище.

"Лостовете тук не са големи, основно решението е в правомощията на Министерски съвет, но има малко законодателни промени, които биха ускорили процеса“, коментира Икономов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
...и казвате,колко е внесъл ,концесионера, данъци за миналата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Мили родни хиенки!Малко калкулация: - 4 членно семейство по 50 кинта - 200 лв, за един ден само за лифт карти... Средна заплата, колко беше 600-700?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още