IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Елин Пелин: Парите за общините трябва да са според инвестициите в тях

Заради близостта си до столицата градът ни привлича нови жители, съобщи доц. Ивайло Симеонов, който е и зам. председател на управителния съвет на НСОРБ

15:19 | 17.02.21 г.
Кметът на Елин Пелин: Парите за общините трябва да са според инвестициите в тях

„Общината, която управлявам, е с изключителни предпоставки да бъде предпочитана от инвеститори предвид двете магистрали - Подбалканската линия, връзката със Северната скоростна тангента и Южната дъга“, заяви той.

Доц. Симеонов поясни, че специализацията му в областта на мениджмънта на високите технологии, свързани с иновации и предприемачество, му помага в управлението на Община Елен Пелин. 

„Към момента годишният бюджет на общината е 35 милиона лева, като голяма заслуга за това имат големите инвестиции“, информира той.

Симеонов посочи, че заради близостта си до столицата община Елин Пелин привлича нови жители.

Според него в интерес на общината е населението ѝ да нараства и смята, че това ще е от значение при кандидатстването за средства от Европейския съюз през следващия програмен период.

„Финансирането ще бъде свързано с броя на населението в общината, като са предвидени по 575 лв. на човек, така че колкото повече жители имаме, толкова по-добра ще бъде средата за живот“, убеден е доц. Симеонов.

Кметът на Елин Пелин определи финансовата децентрализация като авторитарна и подчерта, че от години това е проблем за управлението на общините.

„Много лесно се контролират общините, когато не им се дават необходимите инструменти. Средствата се дават централно, а не по брой на население и инвестициите - така, ако една партия държи властта, тя може да подкрепя своите общини“, коментира представителят на Националното сдружение на общините в Република България.

Ивайло Симеонов настоява да има паралел с инвестициите, които да се връщат в инфраструктурата на общините. Той е скептичен, че правилно ще бъдат разпределени средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите му Зелената сделка е най-силно изкрещяното SOS в ЕС, с оглед на това, че в последните 10-15 години не е имало последователност в политиките съобразно ефекта на цялото производство върху околната среда. 

„До 2030 г. трябва да отговаряме на критериите на ЕС, що се отнася до Зелената сделка. Не само нашата, но и всички други общини ще бъдат готови да извършат промяната, когато хората осъзнаят колко голяма е опасността да генерираме толкова много отпадък“, каза доц. Симеонов.

Той даде пример с разделното събиране и проблеми при изпълняването на екологичните цели в общината, когато се е наложило да направят проект с паралелно събиране на отпадъка. Кметът на Елин Пелин настоява и за по-голям контрол върху дейността на фирмите, които прилагат програмата. 

Какви са регионалните и местните политики в Община Елин Пелин? Кои са дефицитите и има ли решения при проектното финансиране? Как се привличат млади семейства и квалифицирана работна ръка в Елин Пелин?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още