IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: 1984 лв. са необходими за издръжка на тричленно домакинство

Брутната месечна заплата за издръжка на работещ човек за септември е 1421 лева, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания

12:42 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

1984 лева са необходимите месечни средства за издръжка на едно тричленно домакинство. Това показва наблюдението на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ за потребителските цени и издръжката през третото тримесечие на 2021 г., представено днес.

Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което от института определят като двама работещи възрастни и едно зависимо дете до 14 години, трябва да са по 1279 лева брутна работна заплата на всеки от работещите, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават по 992 лева, или 1984 лева за двамата работещи родители.

През септември необходимият нетен месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да е поне 1103 лева, за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Брутната заплата за издръжка е от 1421 лв., сочат данните на института, цитирани от БТА.

Изчисляването на заплатата за издръжка се прави от института от началото на тази година и за втори път резултатите по изследването се обявяват по нова методика. 

Спрямо декември миналата година има увеличение на заплатата за издръжка с 56 лева за живеещ сам работещ човек. Спрямо предходното тримесечие увеличението е с 34 лева.

През юни необходимият нетен месечен доход на работещ от едночленно семейство беше 1069 лв., а брутната заплата за издръжка - 1378 лева, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за четиричленно домакинство, през последните две години ИССИ работи за разработването на методика за изчисляване на заплатата за издръжка. Между двете понятия - "издръжка на живота" и "заплата за издръжка" има разлика, поясняват от института.

Изследването за издръжка на живот показва обективно необходимата за даден вид домакинство сума от средства, докато стойността на заплата за издръжка е израз на необходимия среден размер на работната заплата, която осигурява тези средства в зависимост от броя на работещите и членовете на семейството на издръжка. И при двете понятия се използва потребителска кошница.

Заплатата за издръжка е "измерител на доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социалноприемлив стандарт на живот". Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот - например, трябва да осигури "средствата и свободното време за участие в гражданския живот, както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон", обясняват от КНСБ.

В най-общ вид заплатата за издръжка показва каква е стойността на една зададена базисна потребителска кошница към периода на наблюдение на цените.

Потребителската кошница включва 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн): хранителни - 162 бр., и нехранителни стоки и услуги - 317. Приема се, че семейството живее в собствен дом (съобразно статистиката - това е ситуацията при 84 на сто от българските семейства), жилищна площ - 70 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още