IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска колективното трудово договаряне да се усъвършенства законово

Правото на синдикално сдружаване да бъде гарантирано през Наказателния кодекс, настоява синдикатът

17:26 | 06.03.15 г. 1
КНСБ иска колективното трудово договаряне да се усъвършенства законово

Процесът на колективно трудово договаряне да бъде добре уреден в законова рамка, поискаха от КНСБ. По време на форум за социалния диалог в публичния сектор лидерът на синдиката Пламен Димитров очерта и необходимостта правото на синдикално сдружаване да бъде гарантирано през Наказателния кодекс и да бъде усъвършенствана нормативната уредба за колективното трудово договаряне, особено в частта за заплащането на труда.

"Искаме непременно на политическо ниво да се постигне съгласие, че трудът в България е подценен - икономиката произвежда повече, отколкото хората получават", заяви Пламен Димитров, цитиран от БТА. По думите му за 25 години БВП на глава от населението е стигнал 140 на сто спрямо началото на прехода, докато средната работна заплата в реално изражение е 83 на сто от тази преди 25 години като покупателна способност.

Колективното договаряне на работните заплати е старо искане на Конфедерацията. От КНСБ смятат, че това е наложително, както в бюджетния, така и в реалния сектор. Според проект с предложения на КНСБ на национално равнище трябва да се сключват национални, общовалидни споразумения по заплащането на труда и определянето на заплатите между работодатели, синдикати и правителство.

„Привидно в енергетиката нещата с колективното трудово договаряне вървят изключително добре, но в НЕК от четири години не са увеличавани заплатите", коментира Елка Арнаудова, заместник-председател на Националната федерация на енергетиците в България.

"С течение на годините колективното трудово договаряне в бранш ВиК не върви във възходяща линия, посочи и председателят на Национален браншов синдикат "Водоснабдяване" Треперушка Младенова. По думите й привидно изглежда, че всичко е наред, подписва се на всеки две години браншови трудов договор, но с времето преговорите с работодателите стават все по-трудни и вместо да се добавят социални придобивки, те се отнемат. "За да има качество на услугата, трябва да има висококвалифицирани и добре платени специалисти, а не хора със заплати от 400-500 лева", заяви Младенова.

Според председателя на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации Мария Темелкова има Бюра по труда в трафопостове, дирекции на социалното подпомагане, които са разположени в къщи, недостъпни за възрастни и болни хора. По думите й в държавната администрация социалният диалог е труден и сложен, защото е обусловен от нормативни пречки. Темелкова допълни, че трябва да бъде направен пълен преглед на нормативната уредба и да се създадат условия за добър статут за работещите в държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
БравоМн добро предложениеА на думи ли ще остане само Пламене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още