IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска замразяване на пенсионната възраст и за 1-ва и 2-ра категория труд

Промените в КСО, които ще се гледат утре от комисия на НС, предвиждат замразяване на възрастта и стажа само за трета категория труд

13:50 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
КНСБ иска замразяване на пенсионната възраст и за 1-ва и 2-ра категория труд

Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява за замразяване на пенсионната възраст на работниците и служителите от първа и втора категория през следващата година.

Федерацията на миньорите към синдикалната организация изразява с декларация до министър-председателя и до всички парламентарни групи искането за замразяване на пенсионната възраст и на индустриалните работници, които работят при най-тежки условия на труд, съобщават от КНСБ.

В тези категории влизат работниците от въгледобива, рудодобива, металургичната, химическата и леката промишленост, жп сектора.

Промените, които утре ще бъдат обсъждани в комисия в НС на второ четене, предвиждат замразяване на пенсионната възраст и стажа за трета категория труд, в това число и за учителите, но не и на работещите в първа и втора категория.

Политическият пазарлък по пенсионната реформа противопоставя работещите българи, се казва в декларацията. В нея се настоява депутатите да се съобразят с исканията на хилядите работещи при най-трудни и вредни за здравето условия на труд.

Ако искането не срещне реакция при предстоящото гласуване на промените, от синдиката заплашват със стачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още