IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Минимална заплата в съотношение 60% от медианната не върши работа

Националните медиани са много различни, посочват от синдиката

15:11 | 12.02.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

 

КНСБ не подкрепя предложеното общо правило минималната работна заплата да се определя в съотношение 60% от медианната. Позицията на синдиката е в контекста на актуалната дискусия, инициирана от ЕК, за формиране на общ механизъм за определяне на справедливи минимални работни заплати в страните членки на съюза.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) Любен Томев обясни, че медианната работна заплата се взема автоматично като число, след като се разгледат от най-високото до най-ниското ниво на заплащане. Статистически погледнато медианата е просто една среда, разделяйки заплатите на два диапазона, докато във формирането на средната работна заплата участват всички работни заплати. 

Медианна заплата в България се изчислява веднъж на 4 г. от НСИ в рамките на общото изследване на Евростат „Structure of Earnings”. Cлед 2014 г. данните от най-новото изследване (през 2018 г.) ще бъдат готови през юни 2020 г. Медианната заплата се изчислява единствено от индивидуални работни заплати.

В момента няма готовност за ежегодно изчисляване на медианна работна заплата, защото набирането на първичната информация, обработката и изчисленията са продължителни и в крайна сметка готовите данни вече не са актуални за действителността, посочва се в позоцията на синдиката, изпратена до медиите.

При липсата на ежегодни изследвания и такъв голям лаг за получаване на готовите резултати, прилагането на това правило за политически цели е изключително рисковано. Нещо повече, КНСБ счита, че само определянето на минималната заплата като съотношение 60% от медианната не върши работа, защото националните медиани са много различни и различията се предопределят от характера на разпределението на индивидуалните заплати и степента на тяхната диференциация, включително позиционирането им спрямо средната и медианната заплата.

През 2014 г. данните на НСИ и Евростат от изследването “Structure of Еarnings” сочат, че СРЗ е била 854 лв., а медианната 591 лв., т.е. медианата е 69.2% от средната (много далеч под нея). Като съотношение МРЗ (340 лв. през 2014 г.) към СРЗ е 39.8%, а към медианата е 57.5%.

Предлагаме, ако ще се използва съотношение на МРЗ, то да бъде към средната работна заплата (СРЗ), т.е. да възприемем като водещо правило – МРЗ да бъде не по-малка от 50% от СРЗ. Компромисен вариант би бил да се възприеме като бенчмарк следното правило: Минималната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 60% от медианната или 50% от средната за страната – в зависимост от надеждността на наличната статистическа информация и кой вариант е по-благоприятен за работниците и служителите във всяка една държава членка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
А минималната пенсия - не по-малка от 50% от минималната заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още