Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ настоява за по-нисък ДДС и по-висок данък върху доходите

Отново се предлага въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната заплата

КНСБ настоява за по-нисък ДДС и по-висок данък върху доходите

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

КНСБ предлага пакет от промени в данъчната система на България, формулирани във "Визия на КНСБ относно данъчната система в Република България", публикувана на сайта на синдиката.

От синдиката настояват за по-нисък ДДС, по-висока ставка за данъка върху доходите на физическите лица, както и въвеждане на необлагаем минимум, обвързан с минималната работна заплата.

Конкретните искания са:

Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица;

Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%;

Към момента в България ставката по ДДС е 20%. Временно, заради извънредното положение и коронавируса, ставката за ресторантите и книгите бе намалена на 9% до края на 2021 година.

Доходите на физическите и юридическите лица в България пък се облагат с 10 на сто.

От синдиката мотивират исканията си, като посочват, че така ще се гарантират повече разполагаеми средства у хората с ниски и средни доходи и ще се повиши тяхната реална покупателна способност; ще се стимулира потреблението и реалния икономически растеж, ще се постигнепо-справедливо съотношение между приноса на преките и косвените данъци в държавния бюджет; ще се ограничи негативният ефект от COVID-19 кризата върху гражданите. 

Още по темата

КНСБ дава пример, че ако човек получава 1000 лв. работна заплата, ще разполага с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените по прякото облагане на доходите. Освен това, по линия на косвеното облагане, разходите ще намалеят средно с 334 лв. на година заради промените по ДДС, изчисляват от синдиката. В резултат на тези две мерки общата допълнителна сума, с която ще разполага човек на година (при описания случай, бел. Ред), ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата, посочват от Конфедерацията.

За хората с доходи до 2 500 лв. от КНСБ обясняват, че ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10% на 15%, разполагаемите средства ще бъдат повече, заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум, изчисляват от там.

Всички хора, които получават доходи над 2 500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така, например, ако получавате 3 000 лв. работна заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, коментират от КНСБ.

Изчисленията сочат, че в резултат на промените държавният бюджет ще загуби около 4, 67 млрд. лв., но от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложени като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв., сочат още сметките.

„Ще останат много разполагаеми средства в ръцете именно на тези хора, които са с ниски доходи и по наши сметки става въпрос между 600 и 900 лева на година, което е значителен ресурс на фона на доходите, които получаваме, но ще увеличи реалната покупателна способност на населението и държавният бюджет. Нарочно го анонсираме това нещо, за да имаме една изпреварваща линия за това какво очакваме“, обясни по БНР икономическият експерт на синдиката Любослав Костов.

От КНСБ обмислят да предложат и налагане на еднократен данък „богатство“ през 2020 г. заради коронакризата, допълва БНР, предложението обаче не е анонсирано във визията на синдиката.

Припомняме, че въвеждане на необлагаем минимум и данък "богатство” бяха две от фундаменталните предложения във финансовата политика на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) към управляващата коалиция през 2017 г.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Пак са ми копирали идеята, но тя беше 10-10-10, а те са я направили 15-15-15, т.е. един данък намаляват, два вдигат! Освен това синдикатите винаги забравят, че след като предприемачите платим 10% корпоративен данък, после плащаме още 5% данък дивидент. Да не говорим за пенсионерите, които те вече са отписали, защото нищо не магат да изкярят от тях... А минималната пенсия е геноцид!
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Ох, Ох, тия синдикалисти да вземат да се скрият с техните псевдо-специалисти. Изкукали са съвсем. Данъчни промени, имали били визия .....

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел