Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ: Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас

От синдиката настояват за национална стратегия за индустрията в България под егидата на президента

В България се спекулира с твърдението, че доходите са много ниски поради ниската производителност на труда, твърдят от КНСБ. Според тях производителността на труда у нас е само два пъти по-ниска от тази в Европа, докато работните заплати са от 10 до 15 пъти по-ниски. От синдиката настояват за национална стратегия за индустрията в България под егидата на президента.

От Конфедерацията се обявиха за радикални мерки за ограничаване на сивата икономика. Те поискаха активна инвестиционна политика, която да осигурява условия за работеща индустрия. По думите на Васил Яначков принципът "Пазарът сам ще прецени" не е правилен:

"Да се очаква, че само ще се събират чрез косвени данъци и такси пари да се пълни бюджетът, няма как да се случи. Богат и пълен е бюджетът, където има богата индустрия."

Синдикалните федерации от различните браншове настояват и за ограничаване монополното поведение при определяне цените на енергоносителите. За предвидимост, достъпност и прозрачност на цените на енергийните ресурси апелира Георги Петров, председател на Федерацията на енергетиците:

"Цената на тока се вдига благодарение на недалновидната политика и не само на това правителство заради непрозрачните дългосрочни договори, подписани на територията на "Марица-изток" с двете американски компании, които там в момента са собственици. Там договорите и ние не ги знаем, не знаем какви са цените, а това са едни огромни производства с гарантиран дял за производство и от там скъпа ни е електроенергията на потреблението, на бита."

(БНР)

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
8
 
32
 
13
преди 8 години
Бизнесмени, системите за управление не са само за големите предприятия. Те могат да бъдат прилагани в предприятия със всякакви размери и за всички аспекти на управлението, като маркетинг, продажби и финансови дейности и всякакви други основни дейности за предприятието. От вас зависи да решите обхвата на приложението. Бизнесмени, системите за управление базирани на стандартите ISO 9001. Мога да се обзаложа, че на пръсти се броят работодателите дето изобщо са ги чели, а още по малко са дето ги разбират.
8
 
32
 
12
преди 8 години
"Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас"
...НО !!....ниските доходи са определено предпоставка за ниска производителност!
Така де, как ще го накараш неграмотния"бизнесмен" да инвестира в машини, или "Quality Management Systems" , ако не му бръкнеш в джоба толкова, че да му излиза по-евтино да инвестира в тази посока !? Нека мислим логично! :)
8
 
32
 
11
преди 8 години
Няма профилна снимка

Не може да има ниска производителност там където има липсващата производителност.
9
 
32
 
10
преди 8 години
Няма профилна снимка
Ми , аз не съм склонен да се съглася . Има доста обективни фактори който влияят на производителността . Много ниската база от която стартира България 1997 г. ще тегне още дълго на нашето развитие . Също и това че разрушихме цялата си индустрия до 1997 г. и произтичащата от това инвестиционен цикъл който е в самото начало и тези инвестиции трябва да се изплащат . А най смешното е че човека който е отговорен за това хленчи : та нали синдикатите са тези който трябва да защитават работниците и да тикат доходите нагоре ? Ама не - те са се вкопали в държавните предприятия и си живуркат охолно ! Айде холам , без апокалипсиси !
8
 
32
 
9
преди 8 години
Няма профилна снимка
4, 6, 8 и 9 казват всичко!

Още от Икономика и политика
Т. Галев: Със сигурност няма да имаме правителство до 30 април