IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас

От синдиката настояват за национална стратегия за индустрията в България под егидата на президента

21:10 | 08.10.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КНСБ: Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас

В България се спекулира с твърдението, че доходите са много ниски поради ниската производителност на труда, твърдят от КНСБ. Според тях производителността на труда у нас е само два пъти по-ниска от тази в Европа, докато работните заплати са от 10 до 15 пъти по-ниски. От синдиката настояват за национална стратегия за индустрията в България под егидата на президента.

От Конфедерацията се обявиха за радикални мерки за ограничаване на сивата икономика. Те поискаха активна инвестиционна политика, която да осигурява условия за работеща индустрия. По думите на Васил Яначков принципът "Пазарът сам ще прецени" не е правилен:

"Да се очаква, че само ще се събират чрез косвени данъци и такси пари да се пълни бюджетът, няма как да се случи. Богат и пълен е бюджетът, където има богата индустрия."

Синдикалните федерации от различните браншове настояват и за ограничаване монополното поведение при определяне цените на енергоносителите. За предвидимост, достъпност и прозрачност на цените на енергийните ресурси апелира Георги Петров, председател на Федерацията на енергетиците:

"Цената на тока се вдига благодарение на недалновидната политика и не само на това правителство заради непрозрачните дългосрочни договори, подписани на територията на "Марица-изток" с двете американски компании, които там в момента са собственици. Там договорите и ние не ги знаем, не знаем какви са цените, а това са едни огромни производства с гарантиран дял за производство и от там скъпа ни е електроенергията на потреблението, на бита."

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 32 rate down comment 8
STRAHO
преди 11 години
Бизнесмени, системите за управление не са само за големите предприятия. Те могат да бъдат прилагани в предприятия със всякакви размери и за всички аспекти на управлението, като маркетинг, продажби и финансови дейности и всякакви други основни дейности за предприятието. От вас зависи да решите обхвата на приложението. Бизнесмени, системите за управление базирани на стандартите ISO 9001. Мога да се обзаложа, че на пръсти се броят работодателите дето изобщо са ги чели, а още по малко са дето ги разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 8
STRAHO
преди 11 години
"Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас"...НО !!....ниските доходи са определено предпоставка за ниска производителност! Така де, как ще го накараш неграмотния"бизнесмен" да инвестира в машини, или "Quality Management Systems" , ако не му бръкнеш в джоба толкова, че да му излиза по-евтино да инвестира в тази посока !? Нека мислим логично! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 11 години
Не може да има ниска производителност там където има липсващата производителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 9
data
преди 11 години
Ми , аз не съм склонен да се съглася . Има доста обективни фактори който влияят на производителността . Много ниската база от която стартира България 1997 г. ще тегне още дълго на нашето развитие . Също и това че разрушихме цялата си индустрия до 1997 г. и произтичащата от това инвестиционен цикъл който е в самото начало и тези инвестиции трябва да се изплащат . А най смешното е че човека който е отговорен за това хленчи : та нали синдикатите са тези който трябва да защитават работниците и да тикат доходите нагоре ? Ама не - те са се вкопали в държавните предприятия и си живуркат охолно ! Айде холам , без апокалипсиси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 8
edimi
преди 11 години
4, 6, 8 и 9 казват всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 11 години
Няма управия. Не се заблуждавайте, че някога ще стигнем развитите цивилизации. Ако някой от вас е направил грешка да направи дете тук, вложете всичко в неговото качествено образование и го пратете да живее другаде. Тази държава е загубена кауза вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 8
kranc_mk
преди 11 години
Бизнес - заплати - пройзводителност в България никога. Държава без визия за утре и за бъдещето си с изключително *** и невеж народ неможе да бъде богата. Ние дори и от най елемнтарния начин на правене на пари /земеделие/ вече сме извън космоса. Нямаме качествени почвоведи, агрономи, животновъди, а вие къде искате индустрия, технологии и някакви пройзводства. Живейте си живота на чисто и хубаво място в България имайте си аутсорс бизнес тука и мачкайте простата и неграмотна рая.Грозната действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 10
gumor
преди 11 години
Нали И. Костов е бил подписал дългосрочните договори, подписани на територията на "Марица-изток" с двете американски компании срещу рушвет доколкото знам, а Р. Петков направи паспорт на наркотрафиканта Куйович за да прекара спокойно наркотика през БГ. Какъв е изводът дами и господа? Това са още действащи политици в народното събрание и решават съдбите ни... Е как искате да се оправим? После защо умните хора бягат извън БГ. сега завършвам и аз изчезвам докато тия двамата не изчезнат от властта!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 8
nikolait
преди 11 години
ами щом зависи от производителността една заплата - защо в големите вериги и бензиностанции масово се работи на минимални заплати(или на прага)?! Защото нищо не зависи от производителността, а от "местните условия"(поне според големите шефове е така). Защо нито една банка не дава и 20% от заплатата, която дава в Италия или Гърция или Белгия на своите банкови служители?!(едни и същи системи, по-добри печалби тук, и много други неща).Същото е и в хипермаркетите(при абсолютно същата и по-добра производствена себестойност, отколкото в Германия, сигурен съм, че печалбите и тук са по-големи, отколкото в Австрия или Германия на даден хипермаркет).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 14
Didkata
преди 11 години
Ниската производителност в България се дължи на раздробената индустрия. Защо мултинационалите и големите компании плащат по-големи заплати? Простичко е - икономии от мащаба, и по-висока производителност. Да вземем например хранително-вкусовата промишленост. Множество дребни мандри, сладкарски цехове и какво ли още не. Когато веригите ги натиснаха, те опищяха цялата държава че не може ли да печелят при тези цени. Ами как ще могат, като производствената им база е миниатюрна. В нормална държава, досега да са фалирали 2/3, а останалите да са им взели бизнеса. Но не би - тук ги поддържаме на изкуствено дишане. Цялата концепция за МСП е грешна - в ЕС най-много МСП има в Гърция, което говори само по себе си. Малкото предприятие трябва да стане средно, средното голямо, не може да карат на изкуствено дишане. Това означава голяма заетост при мизерни заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още