Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ: Новият външен дълг е необходим и задължителен

В условията на икономически спад не можем да правим консервативен бюджет, посочват от синдиката

КНСБ: Новият външен дълг е необходим и задължителен

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Новият външен дълг е не просто необходим, а до голяма степен и задължителен. Той е и сериозна заявка за участие на държавата в икономиката посредством елементите на фискалната политика. Това се посочва в позиция на КНСБ по повод емитирането на нов държавен дълг.

Министерството на финансите пласира на международните пазари две емисии облигации с общ обем 2,5 млрд. евро (ок. 5 млрд. лв.) с матуритет 10 и 30 години. Постигнатата доходност е 0,4% за 10-годишните облигации и 1,48% за 30-годишните.

По същество това е рекордно ниско ниво на лихвен процент, което страната ни е получавала някога, отбелязват от синдиката. И допълват, че страната ни не е в ситуация, която позволява да правим консервативен бюджет, какъвто бе той в продължение на няколко години, когато икономиката беше в своята възходяща фаза. 

Още по темата

Според КНСБ в условията на икономически спад от порядък над 8% на годишна база няма кой да поеме системните рискове освен държавата. Няма как без нейното участие да се избегнат процеси като масови фалити и висока норма на безработицата. В такава ситуация са необходими превантивни икономически мерки. Освен това, по цял свят централните банки на държавите не са кредитор, а пазарен участник от последна инстанция, а България, заради валутния борд, няма нито един от инструментите на паричната политика, посочват от КНСБ.

Тезата, че нашите деца ще плащат „непосилния държавен дълг“ е нищо повече от евтин популизъм, тъй като единственото, което се плаща по държавния дълг, е лихвата, която в момента е рекордно ниска, пише още в позицията. И се допълва, че друг благоприятен аспект е, че страната ни разполага с едни от най-ниските стойности на държавен дълг в целия ЕС, както и едно от най-ниските съотношения дълг/БВП, което предполага голяма гъвкавост и възможности.

Дори едно по-шоково влошаване на това съотношение, при равни други условия, няма да ни постави в по-малко благоприятна ситуация спрямо останалите икономики в ЕС, що се касае до управлението на публичните финанси, пише в становището на синдиката.

КНСБ препоръчва спешно да се изготвят планове за значими публични инвестиции, които впоследствие да се превърнат в източник на средства за връщането за заетите средства, както и да се помисли за сериозна реформа в данъчната система. Безцелното намаление на държавния дълг, само по себе си, не носи никакви позитиви за икономическите субекти. Ролята на държавния дълг във всяко общество е друга, а не количествено да бъде намаляван и да не участва в процесите по формирането на растежа, коментират от Конфедерацията.

Като приоритетни политики, които трябва да бъдат реализирани с този дълг, от КНСБ открояват: публични инвестиции в значими обществени икономически проекти, налагане на по-силен контрол на нерегламентираните икономически дейности и засилване на борбата със сивата икономика, устойчиво нарастване на бюджетните приходи, реформа в данъчната система в посока освобождаване от данък на хората с най-ниски доходи и реални санкции за укриване на социални осигуровки и данъчни плащания.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
redcretin до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да, ама не :) На откраднати пари и нула лихва да има - пак трябва да връщате главницата :) А те не влизат в икономиката, откъде ще ги изкарате?
3
 
1
 
4
преди 2 месеца
"...На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,671% и 1,408%.."
По десетгодишните облигации постигаме по-добра лихва от САЩ.Подобен дълг си е чиста проба далавера за нас, ако инфлацията на еврото е над 0,4% годишно за десетгодишният период и над 1,48% годишно за 30 годишен период,де факто ще върнем по-малко отколкото сме взели.
Рядко се случва да се съглася със синдикатите, но сделката за този дълг е едно от малкото разумни неща, които това правителство е правило.
3
 
4
 
3
преди 2 месеца
Когато парите за крадене свършат, шутовете започват да скачат! още, още... кльопачка!
Вие деца и внуци нямате ли бе *****

Комисията Калашников, да влезе!
3
 
1
 
2
фиг.1 до: Petar2015
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Добре, когато държавата е в криза е нормално да вземе заем за да стимулира икономиката. Това е стандартна антициклична мярка. Проблемът идва когато икономиката расте, а правителството вместо да спести за да изплати дълговете си, продължава да взема още заеми. А същите тези синдикати тогава настояват за все по-големи харчове. Относно участието на държавата в икономиката - не бъди наивен. Дори и най-консервативното правителство е най-големия работодател в страната.
1
 
6
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ето пак същия аргумент - "външният ни дълг е по-нисък от на другите (Гърция) и дайте да го го изравним". Това дори било "задължително". Да вземем едни пари. И за какво ще ги харчим? За "сериозна заявка за участие на държавата в икономиката". Сериозно?

Е, пожелавам им от КНСБ да спечелят зелени карти и да отидат в САЩ. Там мислят по същия начин за дълговете и за участието на държавата в икономиката.

Още от Икономика и политика
Л. Борисов: Има идея за обезщетение на бизнеса с процент от оборота