IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Проблемът с неизплатените заплати няма да бъде ликвидиран и след законовите промени

Дебатът за клас прослужено време излишно заема публичното пространство, коментира президентът на синдиката Пламен Димитров

14:37 | 27.09.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Проблемът с неизплатените заплати в България няма да бъде ликвидиран дори ако бъдат приети последните предложения за законови промени, които трябва да минат на второ четене през социалната комисия в парламента. Най-важните предложения, които трябваше да решат кардинално проблема с неизплащането на възнагражденията, не бяха приети. Това обяви на пресконференция на КНСБ вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

Той припомни, че КНСБ и омбудсманът Мая Манолова внесоха предложения за промени в седем закона, но временната парламентарна комисия по казуса с неизплатените заплати е възприела само част от предложенията, а други са видоизменени във вариант, който не е в полза на работниците.

Затова от КНСБ са скептични за ефекта от промените.

Христов посочи, че положителен ефект ще има предложението Главната инспекция по труда (ГИТ) да проверява сигнали, свързани с неизплатени заплати.

От предложенията за поправки в Търговския закон най-важното не е прието, отчете той. Става дума да не се се допуска прехвърляне на фирми или дялове от фирми, когато прехвърлителят има задължения към работниците, произтичащи от трудови и осигурителни отношения.

Не е прието и предложението работниците и служителите да имат право да откриват производство по несъстоятелност срещу работодателя, когато имат неизплатени възнаграждения, както и работниците да станат на първо място в редицата с неудовлетворените кредитори, каза Христов.

По последни данни неизплатените заплати за последните няколко години са между 70-80 млн. лева годишно, а за тази година по информацията на ГИТ, която е само на база проверки, неизплатените заплати са за 40-50 млн. лева, каза Чавдар Христов.

Що се отнася до отново повдигнатата тема от бизнеса за отпадане на клас прослужено време, президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че това е измислен дебат и той отдавна не съществува.

За Димитров не е ясно защо темата отново излиза на дневен ред и ще се обсъжда утре на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като това не е проблем на предприятията, в това число и на мениджърите и собствениците, каза президентът на КНСБ.

Пламен Димитров не допуска добавката за стаж да отпадне и "тази изтъркана и омръзнала на всички вече тема отново да заеме публичното пространство".

Той увери, че ако някой се опита да отнеме добавката за стаж, федерациите в синдиката са изразили готовност за сериозен отпор и радикална реакция. Според Пламен Димитров не бива обаче да се губи време за обсъждането на подобни “измислени проблеми”, особено след ясно изразените позиции на синдикатите и правителство по темата.

За Димитров най-важната тема за правителството в момента е възможността да започне дебат за бъдещето на работната сила в България - как оттук нататък демографската катастрофа да бъде преодоляна и с какви мерки на правителство, на бизнеса и на синдикатите да се постигне задържането на работната сила в България и връщането на българите от чужбина в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още