Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ с мерки за намаляване на "потомствената" безработица

Помощите за безработица да бъдат обвързани с работа в общински предприятия, предлага синдикатът

КНСБ с мерки за намаляване на "потомствената" безработица

Снимка: Pixabay

Има възможност държавата да противодейства на така наречената „потомствена“ безработица, при която поколения наред живеят от социални помощи, твърдят от КНСБ. Синдикатът предлага помощите за безработица и социални плащания да бъдат обвързани с работа в общински предприятия на пълен работен ден и месец.

Диана Найденова, главен експерт в департамент „Пазар на труда“ на КНСБ, посочи пред БНР, че точно сега, когато безработицата е на много ниско равнище, е моментът да се търсят нетрадиционни решения на пазара на труда.

От три години синдикатът изготвя мащабен анализ на структурата и профила на безработните и търсещите работа на пазара на труда.

От Конфедерацията предлагат пълна заетост за всички, регистрирани в бюрата по труда, като бъдат освободени само майки на деца до три години, хора с намалена трудоспособност до 67% и лица, които се грижат за родители или деца в безпомощно състояние.

За всички останали да бъде осигурена работа в обществения сектор - да подпомагат почистването на населените места, различни структури от обществения сектор като болниците, да почистват дворове, да работят като санитари и да бъдат наблюдавани.

Според Найденова има много работни места за хора без образование и квалификация. Засега делът на тези лица в общата безработица е 68,3%.


 


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 16 декември